11. rujan 2012.

HUP zatražio ocjenu ustavnosti zbog oporezivanja dividende

lider.media
lider.media

Hrvatska udruga poslodavaca uputila je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, izvijestili danas iz HUP-a iz kojeg upozoravaju na odredbu o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti.

- Odlukom Izvršnog odbora HUP-a, a temeljem zaključka Vijeća članova HUP-a, Ustavnom sudu Hrvatske upućen je prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH - navodi se u priopćenju HUP-a.Prema mišljenju poslodavaca, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. ožujka ove godine, nije sukladan s Ustavom u formalnom i materijalnom smislu.

- Tim zakonom proširen je krug poreznih obveznika te su njime obuhvaćeni isplatitelji dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog zakona. Na ovaj način došlo je do povrede instituta zabrane retroaktivnosti, kao i drugih prava i vrednota zajamčenih Ustavom RH - navodi se u priopćenju HUP-a.Vijeće članova HUP-a je sredinom srpnja ove godine odlučilo da će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o porezu na dohodak i odredbe kojom je oporezovana zadržana dobit u posljednjih deset godina.