Hrvatska
StoryEditor

HUZUPP: Hrvatskoj su nužno potrebne ženske kvote u gospodarstvu i politici

01. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Broj zastupnica u 9. sazivu Hrvatskog sabora biti će najniži od devedestih godina prošlog stoljeća. Sličan trend sve nepovoljnijeg položaja žena susrećemo i u gospodarstvu. Prema istraživanju koje je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) provela u suradnji s tvrtkom Zenlab, u Hrvatskoj je općenito u Upravama 78 posto muškaraca i 22 posto žena, u Nadzornim odborima je 74 posto muškaraca i 26 posto žena. Pogledaju li se pokazatelji za dionička društva, odnosno kompanije u kojima je najveća koncentracija poslovne moći i utjecaja, omjer je još nepovoljniji pa je tako u Nadzornim odborima 80,6 posto muškaraca i 19,4 posto žena. U Nadzornim odborima društva u državnom vlasništvu je 73,4 posto muškaraca i 26,6 posto žena.

Zastupljenost žena u upravamaZastupljenost žena u NO

Zastupljenost žena u NO listanih društavaZastupljenost žena u NO društava u državnom vlasništvu

U Hrvatskoj su već prema važećem Zakonu o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine, pravne osobe koje su u pretežitom državnom vlasništvu, tijela državne uprave, te ostale pravne osobe i obrtnici koji zapošljavaju više od 20 radnika, obavezni donijeti anti-diskriminacijske zakonske odredbe i mjere za uspostavljanje ravnopravnosti spolova. Zakon također propisuje da se donošenjem i provođenjem posebnih mjera – treba promicati ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. Te posebne mjere uvodit će se uvijek kada je zastupljenost jednog spola osjetno neuravnotežena. Osjetna neuravnoteženost – zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40%.

Ženske kvote u gospodarstvu i politici bila je tema konferencije Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) koja je održana u subotu uz institucionalnu podršku Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Održana je i panel rasprava „Primjena ženskih kvota u politici – lekcije za ženske kvote u gospodarstvu“ uz sudionice iz politike i gospodarstva - Gordana Sobol, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a i predsjednica Foruma žena SDP-a, Sanja Putica, Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

- Sagledavajući problematiku s aspekta žene s dugogodišnjim stažom u političkoj stranci, smatram da se problem mora rješavati na više nivoa - unutarstranački kroz statutarne promjene koje osiguravaju ravnopravnu zastupljenost muškaraca i žena u svim tijelima stanke te kroz zakonodavstvo koje nalaže jednaku rodnu zastupljenost na izbornim listama uz poštovanje tzv. ZIP sustava kako žene ne bi završavale na marginalnim pozicijama. Financijske kazne same po sebi neće ništa riješiti, barem što se velikih stranki tiče koje su spremne platiti kaznu. Žena na čelu SDP-a kao jedne od vodećih političkih stranaka bi sasvim sigurno doprinijela rješavanju i tog problema jer bi bila dobar model drugima i novim generacijama, rekla je Gordana Sobol.

U pogledu situacije u gospodarstvu, Vedrana Jelušić Kašić iz EBRD-a je izjavila: - U Hrvatskoj smo suočeni s podzastupljenosti žena na ključnim pozicijama kako u politici tako i u gospodarstvu.  Važno je ustrajati na promjenama te kontinuirano raditi na razvoju talenata, ali paralelno razmotriti i mogućnost uvođenja obvezujućih kvota za trgovačka društva koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi kako bi se pridonijelo kvaliteti korporativnog upravljanja. Samo ono društvo koje uključuje svoje podzastupljene skupine može biti dugoročno održivo i konkurentno. Zaziranje od kvota je neopravdano iz niza razloga, primarno zbog toga jer je unutar EU dokazana izravna povezanost prosperiteta kompanije i rodno uravnoteženih nadzornih odbora.

Predsjednica HUZUPP Tarja Krehić izrazila je zadovoljstvo održanom konferencijom i odazivom.

- Vjerujemo da smo danas kroz primjere dobre prakse iz drugih zemalja te kroz iskustvo i preporuke naših panelistica uspjeli pokazati da je uvođenje kvota u gospodarstvo nužnost, a ne potreba. Po uzoru na naše kolegice pravnice iz drugih zemalja Europske unije i dalje ćemo aktivno raditi na promjeni i primjeni važećih zakona kako bi bili stvarna podrška implementaciji ženskih kvota u gospodarstvu i politici kao dokazano dobre mjere dostizanja rodne uravnoteženosti na visokim pozicijama.

18. travanj 2024 03:27