Hrvatska
StoryEditor

HŽ dobio zajam od 40 milijuna eura za restrukturiranje

16. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, i Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, potpisali su danas Ugovor o zajmu u iznosu od 40 milijuna eura kojim EBRD osigurava financijska sredstva HŽ Infrastrukturi za nabavu strojeva za održavanje kolosijeka i pruža podršku provedbi programa restrukturiranja.

Ovim zajmom, uz osigurano državno jamstvo, omogućava se daljnja implementacija programa restrukturiranja, modernizacije i investicijskog ulaganja HŽ Infrastrukture koji je u tijeku.

Ovom zajmu prethodila je revizija energetske učinkovitosti koju je financirao Specijalni fond dioničara EBRD-a. Investicija u informacijski sustav upravljanja energijom, koja je dio ovog projekta modernizacije HŽ Infrastrukture, omogućit će HŽ Infrastrukturi učinkovitije upravljanje energetskim uštedama. Francuska je dodatno osigurala sredstva tehničke suradnje za unapređenje postupka nabave. Također, dodatna podrška pružit će se korporativnom osnaživanju, te provedbi plana restrukturiranja radne snage.

Zajam EBRD-a financira prioritetne investicije u dva ključna područja, a to su oprema i mehanizacija za održavanje željezničke infrastrukture te osiguranje sredstava za zbrinjavanje radnika. Zajam je povezan s reformom prometnog sektora u važnim segmentima, uključujući restrukturiranje tvrtke, poboljšanje pristupa infrastrukturi te jačanje tržišne orijentacije tvrtke.

- Ovo je vrlo važna transakcija zato što je dio napora koje Vlada RH ulaže u reformu i modernizaciju poslovanja i usluga nacionalne željezničke mreže s ciljem daljne komercijalizacije i osamostaljenja – kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, naglasio je važnost EBRD-ova ulaganja u projekte prometne infrastrukture.

- Financiranje EBRD-a je od velike važnosti za Hrvatski prometni sektor. Ovo je već drugo ulaganje EBRD-a koje ne samo da podržava daljnji razvoj željeznica i njihovu modernizaciju u Hrvatskoj, nego će ta sredstva biti namijenjena ulaganju u restrukturiranje HŽ Infrastrukture. EBRD je do danas investirala u brojne projekte prometne infrastrukture, uključujući ceste, luke i zračne luke – kazao je hajdaš Dončić.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić naglasio je kako je ovaj zajam važan izvor sredstava za nastavak restrukturiranja i modernizacije HŽ Infrastrukture, a time pridonosi i podizanju konkurentnosti nacionalne željezničke infrastrukture.

- Ovaj zajam pomoći će provođenju projekta modernizacije i restrukturiranja na putu pozicioniranja HŽ Infrastrukture i Republike Hrvatske u regionalne i europske prometne koridore – kazao je Peričić.

Ovo je drugi zajam kojim EBRD podržava promjene u hrvatskom željezničkom sustavu jer je već između 1998. i 2004. uspješno realiziran prvi zajam EBRD-a u iznosu od 35 milijuna američkih dolara.

19. travanj 2024 22:34