Hrvatska
StoryEditor

HZZ otvorio Centar za mlade

31. Srpanj 2013.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) otvorio je danas u Područnom uredu u Zagrebu Centar za mlade s ciljem da se na jednom mjestu objedine postojeće usluge HZZ-a prilagođene mladima kao i razviju dodatne usluge s partnerima koji se bave sličnom problematikom.

Centar će svoje aktivnosti usmjeriti na procese pripreme za zapošljavanje i planiranja karijere mladih, suradnju s poslodavcima i ostalim zainteresiranim u cilju definiranja i provedbe aktivne politike zapošljavanja mladih, na poticanje mladih na pokretanje vlastitog posla, odnosno samozapošljavanje, na razvoj socijalnog poduzetništva u kojem će nositelji biti mlade osobe te poticanju mladih na volonterski rad.

Ocjenjujući značajnim otvaranje Centra za mlade, ministar rada i mirovinskog sustva Mirando Mrsić je kazao i kako će se njegov rad proširiti na cijeli Zavod koji treba biti mjesto gdje će nezaposleni dobiti savjet, poduku, preko kojeg će se naći radno mjesto. S druge strane, poslodavci u Zavodu trebaju imati partnera koji će im omogućiti da nađe kvalitetne zaposlenike, kazao je.

Ističe i kako su mladi velika snaga i tu treba napraviti određene iskorake. Po zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj je više od 739 tisuća osoba od 15 do 29 godina i svima njima treba pružiti šansu da ostanu u Hrvatskoj i zaposle se, rekao je Mrsić.

Moramo pružiti svima koji imaju šanse da se zaposle da to ostvare, a onima koji imaju znanje, koje u ovom trenutku možda nije toliko potrebno, pružiti neka druga znanja i kompetencije koje će im omogućiti da pronađu radno mjesto, rekao je ministar napominjući kako je u tome značajna uloga Centra.

Posebno je pritom naglasio važnost mjere samozapošljavanja te naveo kako je mjera rad bez zasnivanja radnog odnosa, koja je bila dosta kritizirana, pokazala da je 60 posto tako zaposlenih našlo radno mjesto.

Mjera je unaprijeđena pa je tako od 1. srpnja omogućeno realnom sektoru da, ako nakon godinu dana, zaposle takvu osobu, država sufinancira 50 posto plaće u iduće dvije godine.

U Centru za mlade u Zagrebu radit će 16 savjetnika, a planirano je da se centri otvore u svim regionalnim centrima HZZ-a u Hrvatskoj.

28. travanj 2024 07:58