Hrvatska
StoryEditor

I američka diplomacija potvrdila da možemo postati energetski lider regije

01. Srpanj 2014.

Energetska sigurnost i ostvarivanje hrvatskih energetskih projekata bile su glavne teme razgovora zamjenika pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosa Hochsteina i hrvatskog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva nakon današnjeg sastanka.

"Naš interes je podržati Hrvatsku u ostvarivanju energetske sigurnosti i neovisnosti te nastaviti raditi s Hrvatskom na daljnjem razvoju istraživanja i eksploatacije nafte i plina na moru i kopnu", izjavio je Hochstein nakon sastanka.

Rekao je kako se na sastanku razgovaralo i o gradnji LNG terminala na Krku te da je ponudio pomoć u realizaciji tog projekta, kao i o suradnji Hrvatske sa susjedima kao strateškim partnerima u energetskim projektima kako bi se osigurali potpuni benefiti za cijelu regiju.

"Hrvatska ima veliku priliku postati regionalni lider u području energetske sigurnosti, ne samo za sebe već za cijelu regiju. A mi bismo željeli vidjeti možemo li bilo kako pomoći u realizaciji te prilike", zaključio je Hochstein.

Kako se ističe u priopćenju Ministarstva, američki dužnosnik je na sastanku pokazao interes za skoro raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnom dijelu Hrvatske, za ulaganje u dvosmjerni tok plinovoda prema Mađarskoj, ali se razgovaralo i o mogućim rješenjima u slučaju prestanka isporuke ruskog plina Europi.

Sa svim projektima koje realiziramo stvaramo energetsku stabilnost, razvijamo industriju, otvaramo nova radna mjesta te ostvarujemo ciljeve kojima ćemo u konačnici osigurati najjeftinije moguće energente za građane i industriju, stabilnu i kvalitetnu opskrbu, rekao je ministar Vrdoljak.

Istaknuo je kako su se složili da je jedan od najvažnijih projekata u postizanju dugotrajne energetske stabilnosti istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Hrvatskoj, kako zbog same Hrvatske, tako i zbog postizanja veće energetske stabilnosti u cijeloj Europi.

Ministar Vrdoljak je rekao da se na realizaciji hrvatske energetske strategije radi uz pomoć američkih kolega.

"Imamo veliku šansu, što potvrđuje i američka diplomacija, da postanemo energetski lider regije. Podupiru naš posao na istraživanju i eksploataciji nafte i plina i na kopnu i na moru. Razgovarali smo kako američki kolege mogu pomoći u izgradnji LNG-a kao i svim poslovnim modelima vezanim za taj projekt", kazao je ministar Vrdoljak.

Ministar je naglasio kako je hrvatska energetska strategija dio regionalne energetske strategije te je uloga Hrvatske da osigura energente cijelog našoj regiji i sjevernim susjedima, zaključuje se u priopćenju.

24. travanj 2024 01:11