Hrvatska
StoryEditor

I dalje najviše izvozimo u BiH

24. Svibanj 2013.

Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine bila na vrhu popisa zemalja iz kojih se najviše uvozilo u Bosnu i Hercegovinu, a istodobno je nakon Njemačke zauzimala drugo mjesto među državama u koje se iz BiH najviše izvozilo, objavila je u petak Agencija za statistiku BiH (BHAS).

Prema prikupljenim pokazateljima, od siječnja do kraja travnja iz Hrvatske je u BiH uvezeno roba u vrijednosti od približno 296 milijuna eura, što je 12,3 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u ovom razdoblju.

Cjelokupni uvoz u BiH od siječnja do kraja travnja dosegnuo je vrijednost od oko 2,4 milijarde eura.

Istodobno je iz BiH izvezeno roba u vrijednosti od oko 1,4 milijarde eura, od čega je izvoz u Hrvatsku iznosio 205 milijuna eura, što je 14,7 posto ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza.

Usporedba s prva četiri mjeseca 2012. godine pokazala je kako je izvoz u Hrvatsku bio veći za čak 16,8 posto.

Istodobno je zabilježen pad uvoza iz Hrvatske u BiH od 12,4 posto.

Iako BiH i dalje bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit, koji iznosi gotovo milijardu eura u prva četiri mjeseca, on je ipak bio za 14 posto manji nego u istom razdoblju 2012. godine.

Analize pokazuju kako su tome pogodovale prije svega djelatnosti poput proizvodnje električne energije koju BiH sada izvozi u povećanim iznosima.

15. travanj 2024 23:37