18. prosinac 2013.

I dalje pada vrijednost građevinskih radova

Vrijednost građevinskih radova, koje su u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima, manja je za 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 0,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prvih devet ovogodišnjih mjeseci izvele su građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 13,6 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 9,8 milijardi kuna.

Vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima iznosila je 9,7 milijardi kuna, a onih s podizvođačima 3,9 milijardi kuna.

Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima, 3,7 milijardi kuna ili 38 posto odnosi se na radove na zgradama, a šest milijardi kuna ili 62 posto na ostale građevine.

Udio radova na novogradnjama u strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je 57 posto, a ostali radovi sudjelovali su s 43 posto.

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.836 stanova, što je za šest posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Potkraj rujna ta poduzeća gradila su 3.484 stana, a to je za 24,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.