Hrvatska
StoryEditor

I invalidi žele raditi

21. Prosinac 2015.

U odnosu na broj stanovnika Hrvatske osoba s invaliditetom jest 12 posto, a samo ih je 17 tisuća zaposleno

Poslodavci koji imaju više od 20 djelatnika zakonski su obvezni zaposliti osobe s invaliditetom (OSI), a to je i društveno korisno jer OSI-ji pripadaju ranjivim skupinama stanovništva koje nemaju istu startnu poziciju na tržištu rada s ostalim nezaposlenima. Prema evidenciji nezaposlenih u listopadu 2015. OSI-ja je bilo 6850, što je dva i pol posto od ukupnog broja nezaposlenih. U odnosu na broj stanovnika Hrvatske, osoba s invaliditetom je 12 posto, a samo ih je 17.000 zaposleno. Pridoda li se broju zaposlenih i broj nezaposlenih OSI-ja koji traže posao, radno aktivno je oko 24.000 osoba s invaliditetom. Razlog zbog kojeg je mnogo osoba s invaliditetom izvan tržišta rada je iskustvo otežanog zapošljavanja. Zbog toga brojni od njih radno ili djelomično radno sposobnih, umjesto traženja posla radije pristaju na invalidsku mirovinu ili koriste se pravima iz sustava socijalne skrbi.

Mnogo je razloga zbog kojih su OSI-ji u iznimno lošoj poziciji na tržištu rada - od ograničenosti obrazovnog sustava prilagođenog tim osobama, znatnih financijskih primanja koja se mogu ostvariti u mirovinskom i sustavu socijalne skrbi, a koja demotiviraju želju za uključivanjem na tržište rada, do predrasuda javnosti i poslodavaca o sposobnosti osoba s invaliditetom za obavljanje raznih poslova. S druge strane praksa u Hrvatskoj i inozemstvu pokazuje da i poslodavci i osobe s invaliditetom imaju višestruke koristi od zajedničke suradnje.

Kako bismo približili poslodavcima temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i potaknuli ih na aktivan pristup u njihovom zapošljavanju pokrenut je projekt ZaposliOsi. Projekt provodi SELECTIO d.o.o. u partnerstvu s Liderom, Hrvatskom gospodarskom komorom, MojPosao.net-om i Institutom za razvoj tržišta rada, a financira se iz Europskoga socijalnog fonda.

U ovoj rubrici idućih nekoliko mjeseci informirat ćemo vas o temi zapošljavanja osoba s invaliditetom i o raznim alatima podrške koji će biti na raspolaganju poslodavcima kako bi procijenili mogućnosti zapošljavanja te populacije i pripremili se za kvalitetno uključivanje tih osoba u svoju tvrtku.

19. travanj 2024 14:42