Hrvatska
StoryEditor

I mikro, male i srednje tvrtke mogu u potpunosti ukinuti papirnate dokumente

30. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Ukidanje papirnatih dokumenata u poslovanju više nije privilegija smo velikih tvrtki. Na tržištu postoje slična rješenja i za male, mikro te srednje tvrtke koje također nude ukidanje kolanja papirnatih dokumenta, jednostavnu razmjenu eRačuna, automatizaciju i ubrzanje procesa, povećanje ažurnosti i točnosti obrade i knjiženja te značajno smanjenje troškova arhiviranja.

Riječ je o Moj-eRačun mreži, sustavu koji obuhvaća vodeće proizvođače ERP softverskih rješenja, a koja omogućava razmjenu dokumenata (eRačuna, eOpomena, eOtpremnica. . .) isključivo elektroničkim putem, iz programa u program.

- U Hrvatskoj je prije nešto više od mjesec dana uspostavljena Moj-eRačun mreža, sustav u koji su umreženi vodeći domaći ERP softveri, putem koje već danas gotovo 17.000 poslovnih subjekata na dnevnoj bazi razmjenjuje eRačune, eOpomena i eOdobrenja, a uskoro će iz papirnatog u elektronički oblik pretočiti i eNarudženice te eOtpremnice - pojašnjava predsjednik Instituta za ePoslovanje Tvrtko Dobrinić.

Prednost eDokumenata naspram onih u papirnatom obliku nije samo u automatizaciji i ubrzavanju procesa, već i u njihovu arhiviranju, budući da takvi dokumenti ne zahtijevaju poseban prostor za skladištenje unutar tvrtke, već se čuvaju u eArhivama u potpunosti u elektroničkom (digitalnom) obliku.

- Prema istraživanju Instituta za ePoslovanje, na dnevnoj bazi oko stotinu tvrtki počinje slati i primati eRačune. Ako se taj tempo nastavi, očekujemo kako će u narednih dvije godine eRačun u potpunosti zamijeniti papirnate račune, a ostali eDokumenti, poput eOpomena, eOdobrenja i drugih, svoje papirnate inačice - zaključuje Dobrinić.

Naime, nedavno smo pisali kako su Ina i Konzum potpisali Sporazum o elektroničkoj razmjeni dokumenata, te time postale prve kompanije u Hrvatskoj koje su u potpunosti ukinule kolanje papirnatih dokumenata u lancu robnih kretanja. Korak je to potpunoj informatizaciji poslovnih procesa na domaćem tržištu te iznimno dobar primjer i ostalim tvrtkama koje žele postati konkurentnije i produktivnije, kao i usklađenije s naprednim svjetskim praksama i zadacima koje je pred nas, kao zemlju članicu, postavila Europska unija na području ePoslovanja, posebice eRačuna. 

- Sjajna je vijest da su neke od najvećih hrvatskih tvrtki, Ina i Konzum, prepoznale benefite ePoslovanja i time se priključile onim najuspješnijim europskim i svjetskim tvrtkama koje već godinama vladaju tržištem upravo iz razloga što su ubrzale poslovne procese unutar njih samih, ali i kroz razmjenu dokumenata sa svojim dobavljačima i kupcima, kaže, predsjednik Instituta za ePoslovanje.

Dobrinić dodaje kako zbog svoje veličine, ovim tvrtkama nije problem ulagati u vlastita rješenja za razmjenu poslovnih eDokumenata, ali naglašava kako to ne znači da su jednostavna razmjena eRačuna, kolanje i potpisivanje eDokumenata te eArhiva nepotrebni ili nedostižni mikro, malim i srednjim tvrtkama.

19. travanj 2024 02:29