Hrvatska
StoryEditor

I prije potvrde DZS-a, radnici HP-a traže raspodjelu dobiti, a HŽ-a rast plaća od šest posto

03. Prosinac 2015.

Državni zavod za statistiku u petak će objaviti procjenu tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda u 2015. Prva procjena pokazala je kako je BDP u trećem kvartalu rastao 2,8 posto.

Potvrdi li Državni zavod za statistiku prvu procjenu, to će značiti kako je BDP rastao za više od dva posto u dva uzastopna kvartala. To znači kako bi, prema sporazumu bivše premijerke Jadranke Kosor sa sindikatima iz 2011., osnovica plaća u javnim službama morala porasti za prosječno šest posto.

No, i prije nego se oglasio DZS i potvrdio prvu procjenu rasta BDP-a u trećem kvartalu, neki sindikati u Hrvatskoj već su se dignuli na noge.

Radnici Hrvatske pošte, predvođeni sindikatima, traže od novoizabranog predsjednika Uprave Ivana Kranjčića raspodjelu dobiti obzirom da tvrtka posluje pozitivno.

- Radnici Hrvatske pošte rade više nego ikad, za manju plaću nego ikada, a sami su dali ogroman doprinos stabilizaciji poslovanja tog javnog poduzeća, tvrde sindikalci Milan Jukić iz Hrvatskog sindikata pošte i Marija Jukić iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske.

Podsjećaju kako je Pošta u prvih devet mjeseci ostvarila pozitivan rezultat od 86,4 milijuna kuna, dok bi konačni rezultati mogli biti i bolji od tog. U Hrvatskoj pošti ne ostvaraju se nikakva dodatna materijalna prava, božićnice, regres, dar za Uskrs, dar za djecu, jubilarne nagrade i slično, zbog čega sindikati zastupljeni u toj tvrtki traže da se svim radnicima jednokratko isplati dobit koju su, zaključuju, itekako zaslužili.

I sindikati na Hrvatskim željeznicama upozoravaju da su se dosta odricali. Država nam, podsjećaju, izlazi iz krize, (bivšoj) Vladi su puna usta dobrih rezultata, pa tragom toga i oni očekuju rast plaće od šest posto koji je predviđen kolektivnim ugovorom iz 2007. godine.

- Dovoljno je bilo bolnih rezova - podsjećaju na željeznici.

19. travanj 2024 03:09