Hrvatska
StoryEditor

I škole stranih jezika dobile znak ‘Hrvatska kvaliteta‘

26. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Zajednica za strane jezike Hrvatske gospodarske komore uvela je sustav vanjske provjere kvalitete nastave u školama stranih jezika, a prvi su nositelji znaka „Hrvatska kvaliteta„: Škola stranih jezika ŽIGER iz Varaždina, LINGUAPAX iz Vinkovaca, JANTAR iz Splita, ANGLA iz Zagreba te LITTERA iz Samobora.

„Hrvatski znak kvalitete poruka je nama, našim nastavnicima i polaznicima, ali i javna poruka svima da uistinu postižemo ono što tvrdimo isticanjem svoje obrazovne djelatnosti - da zadovoljavamo i najviše svjetske standarde“, rekao je predsjednik Zajednice Berislav Božanović. Predsjednik je ujedno i aktivist za zakonsko uređenje i kvalitetu sektora neformalnog obrazovanja koji se i sam želio uvjeriti kako sustav za dodjelu znaka Hrvatska kvaliteta funkcionira. „Sa zadovoljstvom i ponosom mogu reći da je ovaj sustav osiguravanja kvalitete danas daleko najnapredniji i najpouzdaniji i to ne samo za škole stranih jezika, nego i za praktično bilo koji oblik obrazovanja jer napokon provjerava ono što je u obrazovanju najvažnije, ali najteže postići, a još teže izmjeriti - kvalitetu koja osigurava zajamčeno visoke ishode učenja korisnicima svojih usluga i certifikate s težinom“, objasnio je Božanović.

U suradnji s europskom udrugom EAQUALS, koja provjerava kvalitetu pruženih usluga u školama stranih jezika diljem Europe, Zajednica je razradila sustav provjere kvalitete koji prvi u Hrvatskoj ocjenjuje izvedbenu stranu nastave i ishode učenja. Dodatno je educirala deset novih inspektora koji su već obavili prve provjere uz mentorstvo iskusnih EAQUALS-ovih inspektora. Da bi dobili vjerodostojne rezultate, inspektori Zajednice, osim dokumenata, provjeravaju i sam rad u nastavi na način da promatraju rad najmanje 70 % nastavnika te većinu grupa polaznika pokrivajući sve stupnjeve i sve uzraste.

Provjera i korištenje znaka kvalitete vrijede tri godine s tim da se u slučaju prigovora korisnika provjera ponavlja i u kraćem roku.

16. travanj 2024 12:51