Hrvatska
StoryEditor

I slovenski Triglav zainteresiran za Croatia osiguranje

10. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Vrijednost HPB-a i Croatia Osiguranja u procjenama varira, ali očito je da postoji interes kupaca za te dvije državne tvrtke koje bi morale spasiti državni proračun. Podatak objavljen u medijima da je konzultantska kuća KPMG procijenila vrijednost Croatia osiguranja znatno ispod očekivanja pokazao se intrigantnim pa bi se u utrku za kupnju udjela u osiguravateljskoj kući moglo uključiti više kupaca.

Kako piše Jutarnji list, slovenska osiguravajuća kuća Triglav neslužbeno je iskazala interes za kupnju većinskog udjela u najvećem osiguravajućem društvu u Hrvatskoj, ali Nadzorni odbor prema tvrdnjama slovenskog Dela još nije donio odluku. Vrijednost CO prema pisanju tog lista ranije je bila procijenjena na 400 milijuna eura, a sada se spominje iznos od 210 milijuna eura.

Vrijednost Triglava se procjenjuje na 200 do 250 milijuna eura, a s obzirom da Vlada prodaje do 55 posto društva, Slovenci očito računaju da im neće biti problem osigurati nešto više od 100 milijuna eura.

Ipak, da je procijenjena vrijednost CO na svega 210 milijuna eura malo preniska čini se i slovenskim analitičarima. To bi značilo da je cijena po dionici društva oko 5.000 kuna, gotovo 30 posto manje od cijene po trenutačno kotira na Zagrebačkoj burzi.

Matej Šimnic, analitičar brokerske tvrtke Alta, smatra da javno dosupni podaci o poslovanju društva ne upućuju na tako nisu procjenu, ali je moguće da KPMG raspolaže i podacima koji nisu javni, te da je drugačije vrednovao, primjerice ulaganja i potraživanja.

Poziv zainteresiranim investitorima za kupnju udjela u CO-u Vlada je uputila prije nekoliko dana. Pisma namjere ulagači trebaju dostaviti savjetniku KPMG-u do 31. kolovoza, nakon čega će dobiti informacijski memorandum i sažetak informacija o društvu.

24. travanj 2024 15:52