Hrvatska
StoryEditor

I u 2013. se najviše traže konobari, kuhari i prodavači

02. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao je objavljeno preko 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja u 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, administrator te terenski komercijalist.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:- Prodaja (Trgovina) - 24% oglasa i 30% životopisa- Turizam i ugostiteljstvo - 18% oglasa i 18% životopisa - Administrativna zanimanja - 9% oglasa i 22% životopisaS obzirom na vrstu zaposlenja, u 2012. je objavljeno ukupno 52% oglasa za stalno zaposlenje, što je 3% manje nego u 2011. godini kada se 55% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje. Također, 52% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno. 

Ovakvi pokazatelji naznačuju skorašnju fleksibilizaciju rada koja se planira uvođenjem izmjena Zakona o radu.

U 13% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 6% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto). S druge strane, 96% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, no više od polovice ih je bilo zainteresirano i za honorarni rad (57%). Gotovo trećina (31%) je spremna na radni odnos na pola radnog vremena, a 14% na sezonski posao. Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Tijekom 2012. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj. S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 31% oglasa i 21% životopisa.Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 41% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 17% oglasa. U odnosu na 2011. Godinu ovo je povećanje budući da se napredni engleski tražio u 42% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni. Najviše posloprimaca u svojim online životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (40%), dok ih čak petina (20%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18% tražitelja posla. Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – malo više od petine posloprimaca (22%) navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 10% tražitelja posla. U odnosu na prošlu godinu poslodavci manje traže informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (28%) traži se poznavanje rada na računalu, a u 2011. traženo je u malo više od trećine oglasa (31%). Od oglasa u kojima se uvjetuje poznavanje rada na računalu, u većini se traži poznavanje rada u Wordu (91%) i Excelu (89%).U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (48%) i to prosječno 2 godine i osam mjeseci.

Tijekom 2012. godine poslodavci su objavili 460 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 18% manje

17. travanj 2024 20:03