Hrvatska
StoryEditor

Ide li premijer u SAD učiti ili samo kupovati?

27. Rujan 2014.

Sve je spremno za put premijera Zorana Milanovića u centar svjetske informatičke industrije.

Izaslanstvo će u SAD-u boraviti od 28. rujna do 4. listopada, a službeni dio započinje u Redmondu, u sjedištu Microsofta, gdje će ih primiti Amy Hood, izvršna potpredsjednica tvrtke za financije. Nakon toga u Silicijskoj dolini prvo će ih primiti John Chambers, glavni izvršni direktor Cisca, pa Mark Hurd, glavni izvršni direktor Oraclea, i na kraju generalna direktorica HP-a Meg Whitman. Nakon toga na redu je New York i posjet IBM-u, gdje će im domaćin biti Chuck Prow, globalni generalni direktor za javni sektor.- O temama sastanaka u ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti - kažu u Vladi. Očekuju da će posjet ‘pridonijeti razvoju IT industrije i startupa u Hrvatskoj te da će Hrvatska - sada kao dio zajedničkog tržišta EU - biti prepoznata kao mogući partner američkim IT kompanijama.‘

Inicijativa je nastala u Američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj (AmCham), a s Vladom se program priprema već nekoliko mjeseci. - Ideja je putovanja otvoriti prilike za suradnju. Uobičajeno je da zemlje grade svoju prisutnost na globalnoj poslovnoj sceni posjetima delegacija na najvišoj razini - kaže Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, dodajući da je program prilagođen nositeljima izaslanstva, predsjedniku Vlade i ministrima zdravlja i obrazovanja.

Osim ministara Siniše Varge i Vedrana Mornara u SAD idu Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a, i još nekoliko predstavnika državnih institucija. Iz privatnog sektora idu čelnici lokalnih predstavništva američkih IT korporacija te Ante Mandić (grupa IN2) kao predsjednik IT udruge u HGK te Nikola Dujmović (Span), predsjednik Cisexa. Ključno je pitanje što Hrvatska može dobiti od tog putovanja?- To putovanje ne može odjednom riješiti nijedan hrvatski problem, ali promjene koje bi njime inspirirane mogle uslijediti dugoročno bi nas mogle izvesti na pravi put umjesto lutanja u samostalnom traženju pravih uvjeta. Mogli bismo ponuditi i očekivati dugoročnu stratešku suradnju na obrazovanju, inovacijama i realizaciji važnih projekata - ističe Dujmović.

Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i predsjednik AmChama, smatra da bi bilo dobro da i sve buduće vlade odu barem jednom u dvije godine u takav posjet da se vidi na koji način tehnologija može biti glavni izvozni proizvod.

18. travanj 2024 10:35