Hrvatska
StoryEditor

Ideja o nižem PDV-u na hranu je super, ali sada nije provediva

26. Lipanj 2014.

Dežurni Vladin optimist Branko Grčić i u danima prve godišnjice članstva u EU još vjeruje u gospodarski oporavak do kraja njihova mandata.

Razloge za optimizam u drugoj, trećoj i svakoj daljnjoj godini članstva nalazi u dobroj iskoristivosti fondova EU, znatno boljoj od prethodnika, ali još više u rastu izvoza, industrijske proizvodnje i oporavku najpogođenijih krizom - malih i srednjih poduzetnika, za koje Finini podaci pokazuju da stoje mnogo bolje od velikih tvrtki. Podlogu za takav oporavak, tvrdi, stvorila je upravo ova vlast.

• Unatoč proceduri prekomjernog deficita sav se trud i dalje grupira na prihodima, rashodi se još ne diraju. Kako ćete uravnotežiti proračun ako neće biti novih poreza niti mijenjanja visine stopa?

- U mandatu ove vlade neće biti novih poreza ni za građane ni za tvrtke, a mjere fiskalne konsolidacije su i na prihodnoj i rashodnoj strani. Otprilike pola-pola. Čak bih mogao reći da indikatori s početka ove godine pokazuju da će veći doprinos konsolidaciji biti na strani rashoda s obzirom na to da imamo određene probleme s prihodovnom stranom proračuna. Jednako tako, sve više pozornosti morat ćemo posvetiti strukturi i efikasnosti proračunskih rashoda.

• Ipak, govori se o smanjenju PDV-a na prehrambene proizvode?

- S obzirom na stanje i kretanje prihodovne strane proračuna i posebno prihoda od PDV-a morat ćemo jako dobro razmisliti o bilo kakvim promjenama tog tipa u kratkom roku. Mislim da ćemo se strogo držati mjera predviđenih Programom konvergencije.

• Nije li to dobra ideja s obzirom na to da potrošnja pada?

- Ma ideja je super, no je li provediva u ovome trenutku? Eto, i od oporbe slušamo kako bi oni smanjivali poreze, a da nitko od njih ne kaže kako će u tom slučaju osigurati održivost proračuna. Da, u dugom roku svi ćemo poduprijeti takve ideje. Pogledajte Talijane. Najprije su stabilizirali javne financije, prošli kroz EDP proceduru i sada razmišljaju kako iskoristiti novu situaciju za porezna rasterećenja i poticaje potrošnji. Drukčije neće ići ni kod nas, nerealno je.

16. travanj 2024 07:39