Hrvatska
StoryEditor

Iduće godine na raspolaganju višestruko veći iznosi za poduzetnike

04. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Održan je drugi Poduzetnički Forum HAMAG – BICRO-a, a Forum je bio namijenjen svim korisnicima bespovratnih potpora u okviru mjera Poduzetničkog impulsa.

U sklopu Foruma predstavljeni su planovi za iduću godinu, ali i rezultati za ovu. Član Uprave Goran Becker istaknuo je da će već početkom iduće godine biti četiri programa potpora, grant scheme, na kojima će poduzetnicima biti ponuđeni mnogo veći iznosi nego do sada.

- Iznimno smo zadovoljni povratnim informacijama koje smo dobili od poduzetnika, te nas veseli svaka mogućnost za razmjenu iskustva. Nastavit ćemo sa svim programima i iduće godine kada će biti višestruko veći iznosi na raspolaganju poduzeticima. Posebno ističem ulaganje u programe RAZUM i IRCRO – istaknuo je Becker. Dodao je da će se nastaviti pregovorima sa svjetskom bankom oko ulaganja u prvi hrvatski Venture Capital koji bi u prvoj fazi imao 25 milijuna eura na raspolaganju.

Potporu je dobio i Damir Sabol čiji projekt Photomath hara tržištem aplikacijama. Njegova potpora iznosila je pola milijuna kuna u sklopu mjere B2. Ističe da su im ta sredstva olakšala poslovanje.

- To nam je pomoglo, a dokaz je da i hrvatski proizvod može biti konkurentan. Mi smo napravili aplikaciju koju smo razvili dugi niz godina. Sve je krenulo od slikaj i plati, a ovo je aplikacija koja je napravila veliki korak na svjetskom tržištu aplikacija – rekao je Sabol.

U analizi ovogodišnjeg poduzetničkog impulsa rečeno je da je dodijeljeno 2133 prijava, a dodijeljeno je 186 potpora. Ukupan iznos potpora je 73 milijuna kuna, a prosječno je po potpori dodijeljeno 394 tisuće kuna.

Najviše potpora dodijeljeno je prerađivačkoj industriji. Očekuje se da će se potporama ove godine otvoriti 336 novih radnih mjesta, a u programu do 2016. godine očekuje se 884 novih radnih mjesta, te povećanje prihoda od 32 posto.

Na kraju foruma održana je radionica koju je vodila Tamara Pavić, a na njoj su pružene sve  relevatne informacije i precizne upute kako bi se smanjilo nenamjensko trošenje novaca.

26. travanj 2024 19:16