Hrvatska
StoryEditor

IJF: Mnoga trgovačka društva u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave treba privatizirati

10. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Institut za javne financije objavio je analizu Izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti postizanja rezultata i ostvarivanja ciljeva poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave Državnog ureda za reviziju.

Revizija je obuhvatila 92 lokalna trgovačka društva na području 20 županija, bez Grada Zagreba, za razdoblje od 2010. do 2012. godine, a Državni ured za reviziju ocijenio je da tvrtke nisu dovoljno učinkovite u ostvarivanju ciljeva poslovanja i postizanju rezultata.

Ante Bajo i Marko Primorac, koji su analizirali izvješće revizije ističu kako je unatoč brojnim kriterijima i ciljevima nejasna svrha same revizije koja ipak otkriva brojne korisne činjenice i informacije. 

- U vlasništvu lokalnih jedinica su trgovačka društava koja se bave poticanjem regionalnog razvoja, upravljanja poslovnim zonama, privlačenjem investicija, izradom projekata, izradom poslovnih, razvojnih, investicijskih i drugih planova. Tu su čak i društva koja se bave trgovačkim posredovanjem, gospodarenjem otpadom, tjelesnom kulturom, upravljanjem imovinom, objedinjenom naplatom komunalnih usluga, proizvodnjom i emitiranjem radijskog programa, te izdavačkom i tiskarskom djelatnošću. Zapravo je nevjerojatan obuhvat i vrste djelatnosti kojima se bave poduzeća u vlasništvu lokalnih jedinica, a koja je svojstvena privatnom sektoru - naglašavaju autori analize i pitaju se zbog čega se ta trgovačka društva uopće nalaze u vlasništvu lokalnih jedinica?

Ističu da planirana svrha osnivanja nije postignuta u 16 društava, a osim toga, 45 društava nije s osnivačima uredilo financiranje poslovanja, dok 36 nije postiglo zadovoljavajuće rezultate poslovanja i pokazatelje uspješnosti poslovanja. Pojedina društva dio kapitalnih pomoći primljenih od osnivača nisu utrošila za predviđene namjene. Neka su društva obračunavala i isplaćivala plaće direktora iznad iznosa utvrđenih smjernicama osnivača, a zaposlenicima su isplaćivala naknade, iako ih prema prijedlogu osnivača nije trebalo isplatiti.

- Ta društva nerijetko dobivaju potpore iz lokalnih proračuna zbog čega ih treba restrukturirati ili privatizirati jer su nepotreban financijski teret vlasnicima - poručuju Bajo i Primorac.

Revizijom obuhvaćena trgovačka društva su od 2010. do 2012. ostvarila prihode od potpora iz lokalnih proračuna u visini 244,6 mil. kuna (23,2 % ukupno ostvarenih prihoda). Od 92 trgovačka društva tek njih 14 poslovalo je bez financijskih potpora osnivača. Preko 99% potpora u prihodima imaju Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o., Dubrovnik (99,9%), Eko d.o.o., Zadar (99,7%), Eko-start d.o.o., Sisak (100%), Energana Vinkovci d.o.o., Vinkovci (99,9%), Krapinsko-zagorski aerodrom d.o.o., Zabok (99,8%), Petrinjska razvojna agencija d.o.o., Petrinja (99,2%), Sisak projekti d.o.o., Sisak (99,1%), navodi se u analizi, a autori stoga smatraju da je opravdano pitanje zašto ta društva ne posluju u okviru lokalnih proračuna.

01. svibanj 2024 02:54