Hrvatska
StoryEditor

Ilija Tokić i Armando Stanišić poduzetnici godine

27. Studeni 2015.
Piše:
Miro Soldić

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) objavilo je na današnjoj konferenciji za novinare imena 13 dobitnika nagrade Menadžer godine 2015.

Temeljem dokumentiranih bilanci i stvarnih kvalitativnih pokazatelja poslovanja (udio na domaćem tržištu, rast izvoza, broj novootvorenih ili sačuvanih radnih mjesta itd.), stručni žiri je predložio finaliste, a Upravni odbor HUM-CROMA-e odabrao ovogodišnje laureate.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Branko Roglić iz Orbica i Ivica Cerovečki iz Kotke.

- Tekstil je specifična djelatnost, nijedna tehnika i tehnologija nije napravila robota koji može sašiti dobro muško odijelo. Kažu da odijelo ne čini čovjeka, ali pravo muško odijelo sigurno čini čovjeka koji ga nosi gospodinom – poručio je Cerovečki.

Roglić je naglasio kako profit koji zarađuje vani donosi natrag u domovinu i tako pomaže hrvatsko gospodarstvo.

- Danas se sve mijenja svakih pet minuta i ako niste pravovremeno reagirali onda ste gotovi, ne mogu vam pomoći ni država ni banke. Ključna je briga o ljudima, to kažem svima, nemojte nikad dozvoliti da vam ljudi nisu zbrinuti – poručio je Roglić.

Nagradu za poduzetnike godine dobili su Ilija Tokić iz tvrtke Tokić d.o.o. i Armando Stanišić, vlasnik  i predsjednik Uprave istarske tvrtke Aluminijska Bravarija Stanišić (A.B.S.).

Tokić je rekao kako organski rastu svake godine od 15 do 20 posto, a samo ove godine su zaposlili 60 novih radnika i ostvarili 400 milijuna kuna prometa.

– S obzirom da je naše tržište malo, okrećemo se sve više izvozu i puno ulažemo u edukaciju kadrova jer školski sustav u Hrvatskoj nije prilagođen manjim poduzetnicima i tvrtkama – naglasio je Tokić, dodavši kako je bitno da stariji menadžeri prenesu svoja iskustva na mlade.  

U kategoriji velikih poduzeća nagradu je dobio Milan Vrdoljak, suvlasnik i predsjednik Uprave obiteljske tvrtke Ricardo iz Darde, dok su za najbolje menadžere u kategoriji srednjih poduzeća nagrađeni Bernarda Cecelja iz tvrtke Bernarda i Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije iz Zaboka.

- Izuzetna mi je čast, ponos i kruna 30-godišnjeg rada ova nagrada jer je velika stvar kad dobiješ priznanje od struke – poručio je Vrdoljak koji smatra da nagradu više duguje svojim suradnicima nego sebi.

Švaljek je kazao kako su u Regeneraciji proveli sanaciju, restrukturiranje i privatizaciju te da danas izvoze 90 posto proizvodnje. Cecelja, jedina žena dobitnica ove godine, nagradu je dobila po treći put, a već ju je osvajala u kategorijama projekt menadžera i malih tvrtki. Ferdelji se našalio kako se nada da ćemo uskoro imati koncern pod njenim vodstvom.

Dragan Brnić, čelnik Šiloturista i Gordan Javorić, osnivač i direktor Gotra logistike, nagrađeni su u kategoriji malih poduzeća. Ukratko su opisali razvoj svojih tvrtki od skromnih početaka do današnjih velikih uspjeha i poručili kako nemaju namjeru stati u razvoju.

Za najboljeg mladog menadžera izabran je Stjepan Mihalić mlađi iz tvrtke Limovi i konstrukcije, a kao najbolji menadžer u javnom poduzeću nagrađen je Jadrolinijin Alan Klanac. Mihalić je kazao da rade većinom u Njemačkoj i Austriji  i da od privatizacije prije 20 godina stalno rastu. Klanac se pohvalio racionalizacijom Jadrolinije koja slavi 70 godina i činjenicom da spadaju među najveće svjetske brodare.  

U kategoriji inozemnih tvrtki nagradom je ovjenčan Ivan Protega iz Jyska, a za projekt menadžera godine izabran je Dario Marenić, predsjednik Uprave i suvlasnik tvrtke Elda. Protega je izjavio da je Jysk u Hrvatskoj prisutan od 2009., danas imaju 39 poslovnica, više od 300 zaposlenih, bilježe dvoznamenkasti rast svake godine i uspješno se bore s konkurencijom. Marenić je istaknuo kako su u Eldi pred otvaranjem novog pogona s kojim će biti uvjerljivo najveći proizvođač tekućina za e-cigarete u Europi i među deset najvećih u svijetu.

Svečana dodjela strukovnih nagrada i priznanja Menadžer godine 2015. najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u različitim kategorijama središnje je događanje današnjeg programa, a počinje u 18 sati. Nagrada Menadžer godine dodjeljuje se od 1992. godine, a do sada ju je primilo 204 ponajboljih hrvatskih gospodarstvenika.

- Ponosni smo da obilježavajući 25. godišnjicu našeg postojanja možemo reći da smo bili i bit ćemo i ubuduće rodilište dobrih inicijativa i pioniri novih projekata – kazao je na kraju predstavljanja dobitnika Esad Čolaković, predsjednik HUM CROMA-e, rezimirajući dosadašnji rad Udruge.

20. travanj 2024 08:48