Hrvatska
StoryEditor

Ima napretka, ali pet strukturnih problema daleko od rješenja

27. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

U prvoj polovici ove godine Udruženje stranih investitora u Hrvatskoj primijetilo je određene napretke u poboljšanju gospodarske atmosfere, no pet strukturnih problema još je daleko od rješavanja.

Ante Babić, predsjednik Udruženja istaknuo je koji su gorući problemi: pravna nesigurnost, porezna nesigurnost, zastarjeli Zakon o radu, preveliki javni sektor i parafiskalni nameti. –Nekih manjih napredak je ostvaren, no ključni problemi poput Zakona o radu još uvijek stoje na mjestu – kazao je Babić.

Predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska objasnio je koliki je problem i negativistički stav domaće javnosti i medija prema stranim investicijama. Kaže da nije sramota ako stranci ulože u Hrvatsku i da ne bi trebalo kriviti nekoga samo zato jer zarađuje. Prema njegovim riječima, postojeći Zakon o radu je staromodan i ne odgovara potrebama poslodavaca te se nada će Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvažiti sugestije poslodavaca, unatoč snažnom pritisku sindikata.

Vladimira Pavlinića, člana Uprave TELE 2 smeta što Vlada gazi samo jedan sektor: -Ja nemam ništa protiv paradigme da bogatiji plate više poreza. Međutim, dizanje poreza samo IT sektoru je nepromišljen kratkoročni potez sa dugoročnim posljedicama. Svako podizanje poreza uslijed investicijskog ciklusa nije pametno, a čini mi se da Vlada bira lakši put, umjesto da napravi ono što mora.-

Glavni ekonomist Ine, Goran Šaravanja pohvalio je pak liberalizaciju cijena goriva u maloprodaji. No veliki udar za najveću domaću naftnu kompaniju je rasprodaja plina iz skladišta Okoli koja je Inu koštala 270 milijuna eura, za što se moglo modernizirati 80 benzinskih crpki.

Na pitanje, britanskog veleposlanika Davida Slinna, da li je u razgovorima s Vladom zatražen raspored provođenja strukturnih reformi i mjera za privlačenja investicija, Fogec je odgovorio kako je Vlada samo dala obećanja. Dodao je kako je u proteklih nekoliko godina bio sudionik svih poslovnih skupova američke, austrijske i njemačke gospodarske komore u Hrvatskoj, dok ga Hrvatska gospodarska komora nije pozvala niti na jedan iako joj je dužan plaćati članarinu.

Od 2015. godine, meka za velike investicije trebao bi postati i Zagreb. Naime, Harun Omerbašić, investicijski savjetnik gradonačelnik Milana Bandića, najavio je da će do kraja ove godine biti donesen katalog investicija i što je važnije, urbanistički plan.

23. travanj 2024 13:02