Hrvatska
StoryEditor

Imamo kružni tok, ali nismo izletjeli s ceste

27. Svibanj 2013.

Sve što Vlada radi je s ciljem otvaranja radnih mjesta i postizanja socijalne sigurnosti te u tom smjeru donosi svoje odluke, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović na današnjem Danu poduzetnika, godišnjem okupljanju poslodavaca i poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Milanović je odbacio kritiku prema kojoj je Vlada nedovoljno odlučna te je, reagirajući na poziv predsjednika HUP-a Ivice Mudrinića za stvaranjem društvenog konsenzusa o razvojnim pitanjima, rekao da je ipak Vlada ta koja na kraju donosi odluke. 

- Imamo kružni tok, ali nismo izletjeli s ceste - odgovorio je Mudriniću premijer Zoran Milanović.

Mudrinić, naime, smatra da je Vlada u prvoj godini mandata propustila povući najteže reformske poteze, zbog čega je, kako je rekao, Hrvatska još uvijek u kružnom toku, a ne na brzoj cesti ili autoputu razvoja. Vlada se, kaže Mudrinić, previše oslonila na strategiju državnih investicija, koje se nisu dogodile.

Čelnik HUP-a drži da je ulazak u EU jedan od onih prijelomnih trenutaka u kojima se mora znati što se hoće i o tome postići društveni konsenzus. Milanović pak kaže da je Vlada donijela niz važnih odluka i podsjeća na smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, smanjenje PDV-a u turizmu te ukidanje nekih neporeznih nameta.

Nikako ne stoji da je porezno opterećenje gospodarstvu povećano, ističe Milanović, uz napomenu da prigovor o povećanju ukupnog opterećenja poreza i doprinosa u postotku BDP-a nije prikladan, jer su cijenu platili uglavnom građani.

Vlada će, kaže premijer, nastaviti uvoditi red u javne financije i stvarati povoljnu poduzetničku klimu i u tome je spremna razgovarati sa socijalnim partnerima i političkim rivalima.

Pritom je rekao kako je neprihvatljiva retorika opozicije po kojoj treba ‘demolirati‘ vlast, jer je to korak do psovke i pozivanje na najniže strasti. Na dijalog je pozvao i sindikate javnog sektora poručujući da su korekcije na koje je Vlada bila prisiljena male u odnosu na privatni sektor.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozvao je na jačanje poduzetničkog duha i socijalnog partnerstva. Većina gospodarskih pokazatelja je negativna, ali Hrvatska mora smoći snage kroz socijalni dijalog odrediti ciljeve i potom ih ostvariti, kaže Josipović. Prostor za gospodarski oporavak vidi u izvozu, posebno u zemlje eurozone.

Smatra da se konkurentnost ne smije graditi isključivo na cijeni rada jer je to politički teško i ekonomski dvojbeno, a poslodavcima preporučuje razvoj proizvoda visoke dodane vrijednosti. Vrijeme je za dijalog i otvaranje najvažnijih razvojnih pitanja i perspektiva razvoja, kaže Josipović.

- Hukanje tamnoputim igračima, pjevanje ustaških pjesama, paljenje zastava nacionalnih manjina, nered i huliganstvo, nestat će samo ako mladima uz etičke poruke osiguramo budućnost i radna mjesta - kaže Josipović. Takvu priliku otvara ulazak Hrvatske u EU, smatra šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Članstvo u EU-u nije samo svjedočanstvo transformacije kroz koje je Hrvatska prošla nego i jedinstvena prilika, smatra Vandoren. Pritom naglašava blagodati zajedničkog tržišta s 500 milijuna potrošača, koje je prilika, ali i kriterij i filter konkurentnosti.

Na Danu poduzetnika okupilo se nekoliko stotina poslodavaca i poduzetnika, više ministara te uglednici iz gospodarskog i javnog života. Uz Dan poduzetnika, HUP danas obilježava 20 godina rada tijekom kojih je izrastao u reprezentativnog i nezaobilaznog zastupnika poslovadaca u tripartnitnom dijalogu u Hrvatskoj i oblikovanju gospodarskih i socijalnih politika.

25. travanj 2024 01:52