Hrvatska
StoryEditor

‘Imamo projekte vrednije od sredstava dodijeljenih za prvih šest mjeseci‘

28. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić najavio da će Hrvatska biti među uspješnijim zemljama u povlačenju novca iz EU fondova u prvoj fazi.

Nakon što je Europska komisija odobrila nacionalni strateški referentni okvir u rekordnom roku resorni ministar predstavio je projekte i planove za korištenje novaca iz EU fondova do kraja ove godine.Ugovoreni projekti moraju se realizirati do kraja 2015. godine, a već sada su dva kapitalna projekta odobrena. Radi se o sufinanciranju poboljšanja vodne infrastrukture u Osijeku, te sustavu odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Poreču ukupne vrijednosti od 103 milijuna eura.

- Stupanj spremnosti projekata nam pokazuje da ćemo biti jedna od najuspješnijih zemalja što se tiče povlačenja novaca u prvoj fazi. Projekti koji su spremni vredniji su od alokacije sredstava koja imamo, ali novac će moći koristiti i lokalna samouprava, poduzeća i obrtnici – istaknuo je ministar Branko Grčić.

Najavio je da su u tijeku ocjenjivanje i selekcija manjih projekata koji će dobiti pomoć od ministarstva od same ideje do kraja projekta. Obnova željezničkih pruga glavni je prioritet u sljedećem razdoblju.

- To nam je obaveza prema Europskoj uniji i obnavljat ćemo koridore 5b i 10. Mi smo se na to obavezali jer su to europski pravci. Kada gledamo to sa strane konkurentnosti , tu su i velike prednosti. Vlakovi će umjesto 40 kilometara na sat ići i do 160 te će roba brže stizati na odredište, a svi znamo da je vrijeme novac – dodao je Grčić.

Istaknuo je da nema straha da će Hrvatska zbog Lex Perkovića ostati bez sredstava iz fondova, a poduzetnicima je poručio da što više koriste EU fondove.

-Kroz tjedan, dva, napravit ćemo i web stranicu sa svim natječajima i obavijestima, a na poduzetnicima je da naprave kvalitetne projekte koji će ispunjavati uvjete. Projekte manje od 50 milijuna eura odobrava Vlada i želimo imati što više uspješnih projekata – zaključio je Grčić

01. svibanj 2024 11:44