18. siječanj 2016.

Imena budućih ministara u vladi Tihomira Oreškovića obznanit će se najkasnije u četvrtak

lider.media
lider.media

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će se najkasnije u četvrtak prijepodne javno znati imena budućih ministara.

- Nadam se da će u srijedu proces biti gotov, najkasnije u četvrtak dopodne, i vjerojatno ćemo tada odlučiti imena ministara predočiti javnosti, rekao je Karamarko novinarima u ponedjeljak u središnjici HDZ-a upitan znaju li se već imena nekih ministara.

Dodao je kako postoje već neka imena, s nekim imenima se barata, ali je dogovor da se imena ne iznose do zadnjeg trenutka. Smatra i kako vezano uz imena ministara neće biti iznenađenja, ali i da će biti onih osoba koje nisu eksponirane u javnosti, ali su stručne.

Najavio je i da će u petak u Hrvatskom saboru mandatar Tihomir Orešković predstaviti program rada vlade istaknuvši kako je u njemu svakako smanjenje javnog duga i dizanje kreditnog rejtinga zemlje, kako bi se dobili krediti po manjoj kamati koji bi se ulagali u gospodarstvo.

- To ne može ići u neprofitabilni i javni sektor, već u realni sektor, poručio je.

Karamarko je kazao i da će ugovor o suradnji s Mostom potpisati ovih dana.

- Mi smo se načelno dogovorili i radi se prema tom dogovoru. Vidjet ćemo kada ćemo to formalizirati, možda danas, sutra ili prekosutra. Možda i kad formiramo vladu. Sve ide svojim tijekom, rekao je. 

Karamarko je, upitan kako komentira što će pojedini saboski zastupnici dok mijenjaju trenutne ministre za dva sata rada ‘uzeti‘ 145.000 kuna, odgovorio kako je to proceduralno na žalost tako. Mediji javljaju da je naveo kako se moralo doći do saborske većine i izabrati novi predsjednik Hrvatskog sabora, što je trajalo koliko je trajalo.

- Zvuči ružno da se za dva sata može toliko zaraditi ali to neće biti praksa, jer će Sabor početi raditi i donositi zakone koji će zemlju dovesti u bolju gosporarsku poziciju, kazao je.