Hrvatska
StoryEditor

Impol preuzeo TLM i najavio proizvodnju za dva mjeseca

10. Ožujak 2016.

Slovenska tvrtka Impol u četvrtak je i službeno preuzela pogone šibenskog TLM-a, u kojima se proizvodnja, kako se najavljuje, mogla početi kroz najviše dva mjeseca.

Primopredaju je obavio stečajni upravitelj Branko Morić kako je jučer i bilo najavljeno na ročištu u stečajnom postupku i skupštini vjerovnika, a na kojem je potvrđena odluka o davanju u najam pogona TLM Aluminijuma d.d. slovenskoj tvrtci. Sutra će biti potpisani ugovori s oko 200 radnika, koji se vraćaju na posao, no proizvodnja će krenuti kroz najviše dva mjeseca, najavio je danas u izjavi novinarima član Uprave Impola Tomaž Smoler. Najavio je i da će tvrtka uskoro promijeniti ime u Impol-TLM d.o.o. Šibenik.

Po Smolerovim riječima, na strojevima se vidi da je proizvodnja stala prije nekog vremena te kako će trebati određeno vrijeme da se oni ponovno pokrenu. Smoler je najavio kako je cilj Impola do kraja godine u bivšem pogonu TLM-ove valjaonice postići maksimalnu proizvodnju, odnosno 4.500 tona mjesečno.

Sindikati traže procesuriranje odgovornih za krah TLM-a

Sindikati podržavaju Impolov ulazak u TLM, ali poručuju i kako su ustrajni u procesuiranju onih koje drže odgovornima za krah nekadašnjeg šibenskog aluminijskog giganta. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević tako je danas uputio pismo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu pismo te zatražio hitan sastanak na kojemu bi istražna tijela izvijestio o saznanjima o mogućim kriminalnim radnjama u šibenskom TLM-u, a kojim su toj tvrtki, kako tvrdi, nanesene višemilijunske štete. Matijašević ističe kako su iz sindikata u više navrata upozoravali javnost na nezakonitosti u TLM-u, krajem travnja prošle godine pisanim su se putem obratili i Državnom odvjetništvu (DORH), no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Noviji razvoj događaja u TLM-u uvjetuje potrebu za žurnim djelovanjem kako bi se izbjeglo moguće prikrivanje tragova tokova novca, naglašava Matijašević koji drži da bi odlaganje djelovanja organa kaznenog progona bilo štetno. O činjenicama i dokazima kojima sindikat raspolaže Matijašević je voljan izvijestiti DORH na sastanku te ponavlja kako bi do njega trebalo doći čim prije u interesu TLM-a, zaposlenih ali i otkrivanja mogućih kaznenih djela i počinitelja.

24. travanj 2024 07:59