Hrvatska
StoryEditor

Imunološki zavod postaje javna ustanova, a to je prvi korak u isplati plaća radnicima

20. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom Imunološki zavod postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, u cilju osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika.

Ministar zdravlja Siniša Varga Vlade istaknuo je da se time uređuje djelatnost ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Zavoda.

- Imunološki će biti sveopći pravni sljednik trgovačkog društva, preuzet će njegovu imovinu, prava i obveze te njegove zaposlenike, kazao je Varga.

Dodao je i da je "u svemu prvi korak uredba o osnivanju zavoda kao zdravstvene ustanove, iza čega slijedi skupština Imunološkog zavoda d.d., i onda se jedno s drugim ‘uparuje‘ i preuzimamo sve radnike kojima osiguravamo plaće".

Kazao je i da mu je teško procijeniti kada će se cijeli taj proces završiti, ali se nada da će to biti u najkraćem mogućem zakonskom roku, te čim to pređe u ‘ingerenciju‘ Ministarstva zdravlja radnici mogu računati i na plaće. Rekao je i da su sredstva za Imunološki osigurana te da se taj iznos kreće oko 20 milijuna kuna na godinu.

- To nam je izuzetno važno, jer ne želimo da nam se dogodi situacija da zbog neisplate plaća eventualno dođemo u situaciju pokretanja stečaja, što bi bitno zakompliciralo i produljilo priču transformacije te ustanove", izjavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na upit kada bi radnici mogli dobiti plaće.

Dodao je i da je "rješavanje plaća preduvjet da se sve ne zakomplicira i da je to apsolutni prioritet", no i ne kada je za to zadnji rok.

23. travanj 2024 18:26