09. lipanj 2016.

Ina dobila nove članove NO, Panenić nezadovoljan financijskim rezultatima

lider.media
lider.media

Glavna skupština Ine u četvrtak je u Nadzorni odbor za hrvatske članove, sukladno prijedlogu Vlade RH, izabrala Daria Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako očekuje da će NO ostvariti kvalitetnu suradnju s Upravom te da će se već na idućem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese države.

Dioničari Ine na skupštini u četvrtak opozvali su iz Nadzornog odbora hrvatske članove Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika i, sukladno prijedlogu Vlade RH, za nove članove izabrali Darija Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, priopćeno je iz Ine. Nadzorni odbor (NO) Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Mađarski MOL u Nadzornom odboru su György Mosonyi, koji je i potpredsjednik tog tijela, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi. Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić. Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica, a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica.

Na skupštini su dioničari u četvrtak donijeli i odluku da se prošlogodišnji gubitak od 1,2 milijarde kuna pokrije zadržanom dobiti u iznosu od 892,55 milijuna kuna, dok će se ostatak od gotovo 310 milijuna kuna pokriti korištenjem zakonskih rezervi.

- Negativni trendovi, prvenstveno vezani uz cijenu nafte, nastavili su se i u 2016. radi čega INA ulaže dodatni napor u održavanje stabilne financijske pozicije i osiguranje održivosti poslovanja. To činimo kroz optimizaciju strukture kapitalnih investicija i operativnih troškova, no unatoč tome ostajemo jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj pri čemu ćemo investicije održati na približno jednakoj razini iz 2015. kada smo uložili 1,7 milijardi kuna", izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

Na skupštini je donijeta i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Ine, a dana je i razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora za za poslovnu 2015. godinu. Za revizora poslovanja u 2016. godini izabrana je revizorska tvrtka Ernst&Young. Na redovnoj glavnoj skupštini bilo je prisutno 9,7 milijuna glasova ili 97,04 posto ukupnoga broja.

Panenić: ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima

Ministar Panenić izjavio je novinarima nakon skupštine Ine kako "ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima".

- Ima tu i objektivnih razloga, ali smatram da se može bolje i na razini upravljanja i u prijenosu znanja, koji mogu pomoći da se naftna kompanija Ina razvija u smjeru koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Shodno tome smo i predložili izmjene u Nadzornom odboru, ljude koje smatramo da mogu svojim znanjem, isto tako i autoritetom kvalitetno prenositi i donositi, zapravo davati potporu odlukama Uprave, rekao je Panenić, kojeg je Vlada odredila za predstavnika Republike Hrvatske u glavnoj skupštini Ine.

Panenić očekuje da će u idućem razdoblju NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave.

- Očekujem u budućem razdoblju da će i NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave koje predlažemo kao dioničar, kao Republika Hrvatska, i da ćemo već na sljedećem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese, a to je kvalitetna opskrba energentima, da ostvaruje kvalitetne financijske rezultate, i ono što je najbitnije, investicije koje su nam prijeko potrebne.

Govoreći o investicijama, istaknuo da je prvenstveno misli na investicije u rafinerije.

- Jer, ako uspoređujemo s našim partnerom MOL-om, koji je upravo na tom rafinerijskom poslovanju ostvario dobre rezultate, očekujemo da na tom tragu oni prenesu znanje i mogućnosti da i Ina upravlja svojim kapacitetima. I vrlo brzo očekujemo dogovor oko mogućih investicija, istaknuo je Panenić.

Najavio je da će se sutra s Inom potpisati ugovor o istraživanju nafte na jednom od polja na kopnu, što će omogućiti da Ina nastavi s istraživanjem te se nada da će rezultati poboljšanja rafinerijske proizvodnje i istraživanja doprinijeti puno boljem rezultatu i strateškom položaju Ine.

Na upit hoće li se pokrenuti nastavak pregovora s MOL-om, Panenić je podsjetio da je premijer Tihomir Orešković kazao da se pregovaračka platforma razrađuje. Panenić je rekao i da se neće ići u smjeru istraživanja nafte u Jadranu. "

- To je načelno stajalište mene kao ministra i cjelokupne javnosti. To nije prihvatljivo s obzirom na strateški interes turizma kao takvoga i nećemo donositi nikakve odluke da se istraživanje nafte omogući, odgovorio je Panenić na novinarski upit.