Hrvatska
StoryEditor

INA dobila tužbu protiv Ministarstva gospodarstva

21. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

INA-Industrija nafte, d.d. od Visokog upravnog suda RH zaprimila je presudu kojom se uvažava Inina tužba i poništava rješenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz 2011. godine o oduzimanju dozvola za istraživanje na istražnom prostoru „Drava“, objavili su danas iz ove kompanije.

Sud je utvrdio kako Ministarstvo gospodarstva nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze, a što je bio razlog oduzimanja dozvola. Iako je dozvola za istražne aktivnosti ovom presudom ponovno postala važeća, rok za obavljanje istražnih aktivnosti istekao je s krajem 2014. godine.

"S obzirom na navedeno, kao i na okolnost  da se predmetna dozvola za istraživanje značajno preklapa sa blokovima koji su predmet trenutnog natječaja za istraživanje u kontinentalnoj Hrvatskoj, INA će, prije pokretanja bilo kakvog procesa istraživanja, zatražiti produženje dozvole za istraživanje za razdoblje u kojem nije mogla istraživati, a to je od dana oduzimanja koncesije 2011. godine pa do donošenja presude Visokog upravnog suda RH. Podsjećamo i kako je Visoki upravni sud u rujnu prošle godine uvažio i druge dvije Inine tužbe te poništio rješenja spomenutog Ministarstva iz 2011. godine o oduzimanju dozvola za istražne prostore „Sava“ i „Sjeverozapadna Hrvatska“. Unatoč ovoj presudi, Ministarstvo gospodarstva u studenom je ponovno kompaniji oduzelo spomenute dozvole za istraživanje. S obzirom da INA i ta rješenja smatra nezakonitima, pokrenuti su upravni sporovi s ciljem njihova poništavanja", navode iz Ine.

"Donoseći navedene odluke o oduzimanju dozvola, značajno je ograničen prostor na kojem je INA mogla obavljati istražne aktivnosti u Hrvatskoj u proteklom razdoblju. Time kompanija nije bila u mogućnosti realizirati projekte vrijedne oko milijardu kuna", zaključuje se u priopćenju.

19. travanj 2024 02:04