Hrvatska
StoryEditor

Inspekcije kreću u siječnju, nema sufinanciranja troškova

18. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Trgovci i ugostitelji misle da ćemo odustati od uvođenja fiskalizacije 1. siječnja 2013. godine, no nećemo jer nema razloga za odgodu, rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj konferenciji za medije o Zakonu o fiskalizaciji.

Razlog ovakvoj ustrajnosti leži u činjenici da tek 15 posto gospodarstvenika bilježi svoj gotovinski promet, a ovaj zakon bi trebao omogućiti lojalnu utakmicu svim gospodarskim subjektima u zemlji. - Šest mjeseci je dovoljno vremena da bi se svi sudionici koje ovaj zakon obuhvaća prilagodili novom načinu poslovanja, a dosadašnjih 85 do 110 kuna dnevnog gotovinskog prometa u kafićima je nerealno - smatra Linić.

Iako su se posljednjih mjeseci iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika te Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore nadali sufinanciranju troškova implementacije fiskalizacije, ministar smatra da ovo dodatno financijsko operećenje nije nepodnošljivo. -Iako je ovo dodatno opterećenje, troškovi fiskalizacije su na mjesečnoj razini oko 300 kuna, a godišnje između 1500 i 2000 kuna, rekao je Linić.

Fiskalizaciju podržava i većina od 1000 ispitanih građana u anketi o stavovima građana o fiskalizaciji koju je provela agencija Ipsos. Da je suzbijanje sive ekonomije i utaje poreza najvažnija reforma smatra 38 posto ispitanih građana, a njih 83 posto smatra da je siva ekonomija i utaja poreza vrlo veliki i veliki problem u Hrvatskoj. Uz to, čak 78 posto ispitanika smatra da treba suzbiti utaju poreza bez obzira na posljedice. Ispitanici se slažu kako nije pravedno da neki plaćaju svoje obveze prema državi, a drugi je varaju.

Upravo zato će već od siječnja iduće godine inspekcija kontrolirati rad ugostitelja i vidjeti koliko ih se uključilo u proces fiskalizacije. U prvom krugu provjere, kazne za kršitelje zakona neće biti toliko rigorozne, no već u veljači će se početi kažnjavati ugostitelji i trgovci koji se ne budu pridržavali zakona s kaznama od 5 do 500 tisuća kuna. Od 22 tisuće obveznika fiskalizacije do sada je samo nešto više od 8700 zatražilo njeno uvođenje pa iz Ministrastva financija vjeruju kako će doći do navale u zadnji tren.

Oni ugostitelji i trgovci koji nemaju mogućnost korištenja interneta, koji je potreban da bi se povezalo blagajnu sa serverom Porezne uprave, trebat će zatražiti od HAKOM-a potvrdu te će voditi knjigu računa. Iz Ministarstva financija kažu kako je takvih obveznika oko 5 posto. S druge strane, obveznici fiskalizacije kojima dođe do puknuća internetske veze podaci o prometu će ostati zabilježeni u blagajni, a samo u slučaju kvara na blagajni će trebati voditi knjigu i u roku od dva dana prijaviti svoje račune. Linić se osvrnuo i na Zakon o nekretninama za koji je također rekao da nema razloga za odustajanje. -Kampanja kreće od siječnja, a Vlada će odlučiti što će se dogoditi po tom pitanju - zaključio je Linić.

26. travanj 2024 10:02