Hrvatska
StoryEditor

Internet of Things je nova tehnološka revolucija koja dolazi

19. Svibanj 2016.

Dvodnevna konferencija namijenjena prvenstveno studentima i novim poduzetnicima - New Europe Business Forum u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), na temu „Malo je lijepo“ - otvorena je danas u prostorijama Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu.

ZŠEM ovogodišnjom konferencijom želi upoznati svoje studente i sve zainteresirane o tehnološkoj povezanosti svijeta koja danas omogućuje da i države poput Hrvatske i njeni poduzetnici uspješno posluju u globalnom okruženju.

- Nevidljiva revolucija pristiže – tehnološka. Povezanost s internetom će biti svugdje, ne znamo kako će izgledati, ali će biti u budućnosti. O tome se najviše priča trenutno. Slijedeći korak u digitalizaciji svijeta u povezivosti predmeta – Internet of Things, rekao je Erwin Hartenberg, izvršni direktor za korisničko i partnersko iskustvo Microsofta za središnju i istočnu Europu.

Internet of Things, odnosno Internet stvari smjer je povezivanja predmeta u širokoj upotrebi s internetom i posljedično njihovog optimiziranog i daljinskog korištenja, kao i prilagođavanja navikama korisnika, odnosno u konačnici lakšeg i efikasnijeg korisničkog iskustva omogućenog tehnologijom. Hartenberg smatra da današnji stupanj tehnološkog razvoja omogućuje pojedincu da s bilo kojeg dijela globusa lakše uđe u biznis, ali ga i napusti ako ide loše. Kao primjer tehnologije koja omogućuje brži i lakši ulaz i izlaz iz biznisa istaknuo je cloud tehnologiju ali i uopće cijenu tehnologije.

- Dostupna tehnologija kojom su prije 10-15 godina bili opremljeni, primjerice automobili, danas je dostupna u širokoj prodaji. Smartwatch – pametni sat - je napravljen još 1996. godine, ali tek danas su pojedine njegove komponente razvijene. Drugi je razlog cijena tehnologije. Primjerice, računalna memorija pada na cijenu približnu nuli. Granica za poigravanje s tehnologijom danas je vrlo niska u smislu cijene, kazao je Hartenberg.

Prisutne na predavanju posebno je upozorio da bez ljudi, odnosno bez kreativnosti i volje, tehnologija ne može samostalno stvoriti novu uslugu ili proizvod. Uz Hartenberga govorili su još i poslovni savjetnik Gregg Robins te kreativni direktor CBS-a Pete Radovich. Na sutrašnjem dijelu konferencije govorit će i premijer Estonije od 2003. do 2005. godine Juhan Parts.

25. travanj 2024 15:54