19. studeni 2016.

Interpol izbrisao međunarodnu tjeralicu za Hernadijem

lider.media
lider.media

Interpol je iz evidencije izbrisao međunarodni nalog za uhićenje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u Hrvatskoj optuženog da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kako bi osigurao upravljačka prava u Ini.

MOL u priopćenju za javnost piše da brisanje tjeralice potvrđuje da nije bilo "nepravilnog poslovanja".

- Mi smo opetovano odbacivali svaku sugestiju nepravilnog poslovanja i mi ovaj slučaj nastavljamo gledati kao politički motiviran. Mi pozdravljamo odluku Interpola usvojenu nakon sveobuhvatne revizije slučaja – navode iz MOL-a.

Nezadovoljstvo odlukom u MUP-u

MUP je na svojim stranicama potvrdio brisanje Interpolove tjeralice uz napomenu da Hrvatska nije dobila objašnjene za odluku.

- U skladu s pravilima Interpola, NCB Interpol Zagreb zatražio je od Izvršnog odbora Interpola izdavanje naloga Glavnom tajništvu Interpola za objavu navedene potrage. O tom zahtjevu je raspravljano na sjednici Izvršnog odbora Interpola 06. studenoga 2016. godine na Baliju, u Indoneziji. Izvršni odbor je na toj sjednici odlučio da se potraga za Zsoltom Tamasom Hernadijem briše iz evidencija Interpola. Odluka Izvršnog odbora nije obrazložena. Nezadovoljan takvom odlukom Izvršnog odbora NCB Zagreb je zatražio stavljanje ovog pitanja pred Opću skupštinu Interpola. Napominjemo kako se ovdje radi o presedanu, odnosno po prvi put u dugoj povijesti Interpola je Izvršni odbor Interpola u pitanju potrage postupio suprotno preporuci statutarnog tijela, odnosno Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka – piše u priopćenju prema kojem će Ministarstvo unutarnjih poslova u daljnjim postupanjima protiv Hernadija "koristiti ostale bilateralne i multilateralne kanale komunikacije koji su mu na raspolaganju za ostvarivanje međunarodne policijske suradnje."

"Presuđena stvar"

Hernadijeva hrvatska odvjetnica Laura Valković Hini je potvrdila da je čula za odluku Interpola, ali je nije pročitala pa je nije željela komentirati. Podsjetila je da je zagrebački Županijski sud još prošle godine upozorila da je riječ o "presuđenoj stvari" jer je Hernadi i u Mađarskoj bio optužen za davanje mita, ali je sud u Budimpešti protiv njega odlučio obustaviti kazneni postupak.

No, izvori iz hrvatskog pravosuđa upozoravaju da postupci u Mađarskoj i Hrvatskoj nisu bili istovjetni jer Hernadi tamo nije bio terećen za podmićivanje hrvatskog premijera već prevaru MOL-ovih dioničara, pa sumnjaju da je riječ o fiktivnom postupku.

- Smatram da je riječ o pitanju koje mora riješiti hrvatski sud, a ako postoje dvojbe oko tumačenja europskog prava slučaj treba razriješiti Europski sud u Luxembourgu, rekla je Valković za Hinu.