Hrvatska
StoryEditor

Investicija od 900 milijuna kuna osigurava zaštitu Karlovca od poplava

31. Svibanj 2016.

Ulaganjem od oko 900 milijuna kuna u „varijantu 2“ projekta zaštite od poplava Karlovačko-sisačkog područja najviše bi se pridonijelo smanjenju šteta od poplava, rekli su predstavnici Hrvatskih voda na današnjoj prezentaciji izvodljivosti obrane od poplave Grada Karlovca na sjednici Gradskog vijeća.

Prema riječima Marijana Babića, voditelja Jedinice za provedbu projekata zaštite od štetnog djelovanja voda, od tri varijante obuhvaćene studijama, Hrvatske vode predlažu kao optimalnu "Varijantu 2",. Ona podrazumijeva izgradnju pregrade "Brodarci" na Kupi uzvodno od Karlovca, te zaštitu nasipima i zidovima na područjima koja je dodatno potrebno braniti nizvodno od Karlovca. Od spomenutih 900 milijuna kuna, 670 milijuna odnosi se na karlovačko područje, gdje bi se predloženom investicijom do 2022. godine smanjili rizici i štete od poplava za 85 posto u odnosu na štete posljednje velike poplave iz 2015. godine, a istim bi se postotkom udjela investicija mogla pokriti sredstvima iz fondova Europske unije.

Spomenuta bi varijanta skretnicom na Kupi u Brodarcima, uz uvažavanje i već započetog privatnog projekta gradnje male hidroelektrane, u potpunosti napokon aktivirala i kapacitete 22 km dugoga kanala „Kupa-Kupa“ i retencije u Kupčini, čime bi koeficijent koristi u odnosu na troškove iznosio 3,71.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić kazao je kako je na putu realizaciji gradnje hidroelektrane s fleksibilnom gumenom branom tvrtke „Tekonet“ u Brodarcima tužba lokalne udruge Eko-pan. Istaknuo je kako je tužbom Eko-pana protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za kršenje procedure pri izdavanju lokacijske dozvole „Tekonetu“ Roberta Jurčevića, postignut samo veliki gubitak vremena i odgoda izgradnje sustava obrane od poplave. O kakvom besmislu drži da je riječ, Jelić je kazao da je Grad Karlovac čak sugerirao Ministarstvu da je pogriješilo a sve kako bi se ubrzalo okončanje toga spora i otvorila nova procedura za izdavanje suglasnosti za gradnju male hidroelektrane „Brodarci“.

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je nadu da će izračune Hrvatskih voda prihvatiti i Europska unija kao isplativ trošak, ali da su u slučaju karlovačkih prigradskih naselja Logorišta, Male Švarče i Mostanja potrebna i privremena rješenja do izgradnje onih dugoročnih, sustavnih na koje se odnosi spomenuti investicijski projekt.

24. travanj 2024 07:21