31. ožujak 2016.

Investitor s Bliskog istoka uložio bi u 10.000 hektara zemljišta, no pristao bi i na upola manje

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako investitor s Bliskog istoka traži 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji te da treba vidjeti može li se osigurati bar 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji za potrebe toga investitora.

- Riječ je o investitoru s Bliskog istoka. Danas sam iskoristio priliku da taj prijedlog stavim na stol i da vidimo možemo li posložiti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5.000, a ne 10.000 hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći - evo spremni smo, izjavio je Orešković nakon sastanka s poduzetnicima i predstavnicima lokalne samouprave i uprave s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Premijer je napomenuo kako u Hrvatskoj postoji 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se uopće ne koristi te da treba pronaći modele kako bi se to zemljište stavilo u uporabu.

- Razgovarali smo i o pomoći gospodarstvu. Spomenuli smo fond od 500 milijuna eura, uz pomoć kojega bismo investitorima olakšali dolazak do kreditnih sredstava i početnog kapitala, rekao je Orešković.

Premijer je kao jednu od tema razgovora spomenuo i javnu nabavu.

- Rekli su mi da je to katastrofa kod nas. Mislim da je to prekomplicirano i sada radimo na zakonu kako bismo javnu nabavu pojednostavnili, kazao je.

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić novinarima je izjavio kako na području Vukovarsko-srijemske županije nema slobodnih 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Po njegovim riječima, u toj županiji se nalazi 149.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i sve je u obradi tako da za prodaju ne postoje slobodni hektari.

Susret premijera Tihomira Oreškovića s poduzetnicima i predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti središnji je događaj dvodnevnog boravka premijera u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom kojega će obići i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi se izravno upoznao s problemima poljoprivrednika.