Aktualno Hrvatska

Iseljeni građani BIH najčešće novi dom nalaze u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji

Zagreb

Najviše građana koji su se odjavili iz Bosne i Hercegovine u razdoblju između 2013. i 2016. odselilo se u Njemačku, Austriju i Hrvatsku, objavili su u petak iz Zavoda za statistiku Federacije BiH. Zavod je naveo kako se radi o 10.041 građaninu koji su se odjavili iz BiH.

Federalni zavod iznio je bitno manje brojke od procjena koje su ovaj tjedan naveli iz nevladine organizacije Unija za održivi povratak i integracije u BiH. Ta je organizacija procijenila da se iz zemlje u istom razdoblju odselilo više od 150.000 stanovnika u potrazi za boljim životom. Samo u 2016. iz BiH se odselilo 2.570 ljudi, a najveći broj njih bosanskohercegovačku adresu zamijenili su onom u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji.

>>> Stipendije za socijalno ugrožene koje su dodijeljene djeci ministra u BiH vraćene u proračun

U Hrvatsku je otišlo 739 državljana BiH, u Njemačku 712 a u Austriju 551.

Pritom je pojašnjeno da najviše ljudi odlazi iz sjevernog dijela zemlje, Bosanske Posavine i Republike Srpske.  Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić dodao je kako je od 2013. prisutan i negativan prirodni prirast, što znači da je veći broj umrlih od broja živorođenih osoba u BiH. Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva u BiH živi nešto više od 3,8 milijuna ljudi.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari