Hrvatska
StoryEditor

Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija i njome se neće upravljati kao mafijom

03. Siječanj 2013.

Povjerenica istarskog SDP-a Ada Damjanac, IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, koji je najavio nezavisnu kandidaturu za istarskog župana, te predsjednik istarskog HSU-a Radovan Cvek na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare u Puli najavili da će zajedničkim naporom pokrenuti promjene u Istri.

SDP u Istri želi biti pokretač promjena kada je u pitanju način vođenja Županije i zato smo odlučili poduprijeti zastupnika Kajina kao kandidatu za istarskog župana," kazala je Ada Damjanac, a potporu istarske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) potvrdio je i njen predsjednik Radovan Cvek, premda, kako je napomenuo, županijski odbor HSU-a još nije donio definitivnu odluku.

Kajin je rekao kako današnji zajednički nastup nije ‘početak, niti kraj početka, već početak početka‘ koji će, uvjeren je, uroditi ‘novim istarskim poletom odnosno istarskim proljećem‘.

- Razgovori su otvoreni, nikoga ni na što ne prisiljavamo, svatko ima pravo odabrati i, koga nema, bez njega se može. Siguran sam da ćemo pobijediti - kazao je Kajin dodavši kako želi vlast vratiti narodu i građanima ponuditi politiku jednakih šansi a ne da se, kako je rekao ‘jednom članskom iskaznicom može sve, a bez nje ništa.‘

- Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija i njome se neće upravljati kao mafijom - poručio je.

Treba stati na kraj separatističkim ratovima s Vladom za koju su građani Istre glasali. Vlada nije Istri okrenula leđa, već će upravo s tom Vladom, rekao je, ‘Istra riješiti sve ono što Jakovčić nije mogao s HDZ-ovim premijerima kojima se sramotno podvodio‘.

- Mjesta nema opstrukciji, podmetanjima i malicioznosti - poručio je Kajin dodavši kako je najbolji primjer kako se vodi politika dala aktualna vlast koja ‘niti jednim postupkom nije reagirala na podmetanja Ivana Jakovčića‘. Naprotiv, proračunom za 2013. godinu pokazala je da neće kažnjavati Istru već će vrednovati učešće Istre u državnom proračunu, rekao je Kajin.

Odgovarajući na pitanje novinara je li današnjom konferencijom za novinare i službeno istaknuo svoju kandidaturu za župana, Kajin je kazao da nije i da će, kada bude prikupio dovoljan broj potpisa, kandidaturu predati izbornoj komisiji.

Na pitanje hoće li vratiti svoj saborski mandat IDS-u, Kajin je istaknuo kako je on nositelj te liste, a da će kad postane župan vratiti mandat. "Kome da vratim mandat, Jakovčiću? Nije to njegov mandat," rekao je Kajin i dodao da ako bude isključen iz stranke nema namjeru vratiti mandat IDS-u.

Ustvrdio je kako bi o njegovom statusu u IDS-u trebalo pitati čelnike te stranke, a na pitanja novinara kako da ga predstave u svojim izvješćima, rekao je "kao nezavisnog kandidata i još člana IDS-a".

- Ova široka sveistarska koalicija jamči bolju budućnost Istri, a ovo što smo krenuli zajedno s građanima nije bitka za vlast, već bitka za Istru - naglasio je Kajin i poručio da će Istra nakon lokalnih izbora biti drugačija nego do sada. Za sve ima mjesta, i za IDS i za SDP i za HNS i za HSU, Ladonju i nezavisne, pa i za HDZ, rekao je.

24. travanj 2024 17:52