Hrvatska
StoryEditor

Istraživanje otkrilo koliko su građani Hrvatske zadovoljni svojim osobnim financijama

15. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Zadovoljstvo vlastitim financijama nešto je više u odnosu na ono koje se odnosi na vlastitu ekonomiju, iako su oba ispodprosječna. Nezaposlenost nastavlja i dalje biti glavni problem u regiji, a Vlade bi prvenstveno trebale ulagati u industriju i razvoj poljoprivrede kako bi se situacija poboljšala. To su rezultati istraživanja Balkan Barometar 2016 koje je GfK proveo za Vijeće za regionalnu suradnju (RCC- Regional Cooperation Council) u sedam  ekonomija (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Kosovo*, BIH, Albanija) na ukupnom uzorku od 7000 ispitanika.

U regiji jugoistočne Europe (JIE) zadovoljstvo s ekonomskom situacijom u društvu je ispod prosjeka (2,0 na skali od 1 do 5). Oko ¾  stanovnika JIE regije nije zadovoljno ekonomskom situacijom u svojoj zemlji. Kada je u pitanju zadovoljstvo osobnom financijskom situacijom, rezultati su nešto viši – prosjek 2,6. Najzadovoljnije su osobe sa Kosova* (3,0), a najmanje iz Srbije i Albanije (2,5). Može se reći da su očekivanja nešto pozitivnija kada su u pitanju osobne financije nego ekonomska situacija u vlastitoj zemlji (24% na nivou JIE regije očekuju poboljšanje osobnih financija a 19% poboljšanje državne ekonomije).

Najveći optimisti su osobe sa Kosova* gdje polovica populacije očekuje bolju situaciju kako u pogledu osobnih financija, tako i u pogledu situacije u zemlji. Osim na Kosovu*, jedino još u Crnoj Gori ima više osoba koji očekuju poboljšanje, u odnosu na one koji očekuju pogoršanje situacije. U ostalim zemljama najviše je onih koji očekuju nepromijenjenu situaciju u narednih godinu dana, slijede pesimisti, a najmanje je onih koji se nadaju poboljšanju. U BIH je značajno više pesimista u odnosu na sve ostale zemlje.

Ukoliko se navedena predviđanja usporede sa rezultatima EU zemalja (EU 28), razlika se uočava u broju pesimista kojih je manje među stanovnicima EU zemalja. Među EU28 samo 12% predviđa lošije osobne financije, dok je takvih u JIE regiji 25%.

Kao i u svim ostalim zemljama i u Hrvatskoj građani su zadovoljniji svojim  osobnim financijama 2,7 (na skali od 1 do 5) u odnosu na zadovoljstvo ekonomskom situacijom u zemlji 1,9. Kada su u pitanju očekivanja za sljedeću godinu u pogledu osobnih financija, u Hrvatskoj je najviše, u odnosu na sve ostale zemlje, onih koji ne očekuju promjene – njih 55%. Samo 20% ljudi očekuje poboljšanje, a pogoršanje situacije njih 22%. Kada su u pitanju predviđanja smjera kretanja nacionalne ekonomije, svega 17% očekuje bolju situaciju, dok njih 35% očekuju lošiju. 71% najvećim problemom u zemlji smatra nezaposlenost, a 57% ekonomsku situaciju. Na trećem mjestu se nalazi korupcija 24%. Da bi došlo do poboljšanja, prema mišljenju hrvatskih građana, Vlada bi trebala najviše ulagati u industrijski razvoj (31%) i poljoprivredu (28%), slijedi ulaganje u male i srednje tvrtke (15%), turizam (9%), te znanost i tehnologiju (7%).

24. travanj 2024 23:59