Hrvatska
StoryEditor

Iz Ministarstva pojasnili što im je bila namjera oko prošeka

03. Travanj 2013.

Prošek se pod tim imenom može prodavati na tržištu i nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), pri čemu proizvođači i dalje imaju mogućnost zaštite ovoga proizvoda, izjavio je danas voditelj Službe za prehrambeno-prerađivačku industriju u Ministarstva poljoprivrede Juraj Orenda.

Nedavno objavljeno priopćenje Ministarstva u kojem je stajalo da se ime prošek nakon 1. srpnja neće moći koristiti povučeno je s mrežnih stranica Ministarstva kako bi se obavile dodatne konzultacije sa svim sudionicima u postupcima pregovaranja s Europskom komisijom, izvijestio je Orenda novinare.

-Namjera nije bila plasirati neku ružnu vijest ili napraviti namjerni gaf nego potaknuti proizvođače da se organizirano prilagode novim situacijama na tržištu nakon ulaska u EU-kazao je.

Dodatne su konzultacije, ističe, rezultirale činjenicom da se prošek može stavljati na tržište, a kao proizvod i dalje se može, prema pravilima EK i pravilima postupka zaštite proizvoda, zaštititi, tj. brendirati.

Ministarstvo je početkom prošloga tjedna na svojim stranicama priopćenjem izvijestilo proizvođače koji koriste naziv ‘prošek‘ da prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, jer od 1. srpnja ove godine više neće moći stavljati na domaće i inozemno tržište vino pod nazivom ‘prošek‘ budući da takav naziv fonetski podsjeća na talijansku zaštićenu oznaku izvornosti ‘prosecco‘.

To priopćenje je povučeno, a iz Ministarstva napominju kako je u javnosti bilo pogrešnih tumačenja, posebice vezano za samu proizvodnju. 

-Dodavanje dvojbi vezanih uz proizvodnju prošeka potpuno je izlišno, nepotrebno i neutemeljeno, budući da sama proizvodnja niti u jednom trenutku, dakle nikada nije bila predmetom pregovora- poručuju iz Ministarstva.

Orenda je najavio i kako će se ovih dana sastati s proizvođačima i utvrditi daljnje aktivnosti vezane uz zaštitu prošeka kao proizvoda.

Na pitanja novinara na temelju čega su u ministarstvu zaključili da se ime prošek ne može koristiti, kazao je kako se to ime ne može koristiti u kontekstu tradicionalnog zaštićenog izraza prema EU normi, a na upit tko je zaključio da se uopće ne smije koristiti odgovorio je kako takav kontekst nije uopće stajao u priopćenju.

Na više novinarskih upita je li Ministarstvo pogriješilo, zašto ne prizna grešku i hoće li tko odgovarati, Orenda kaže kako stručne službe mogu priznati da su pogriješile u pojedinim činjenicama koje su bile navedene u priopćenju. Zbog toga smo obavili dodatne konzultacije, povukli priopćenje i održat će se sastanak s proizvođačima kako bi se sve dvojbe riješile i daljnji nastupi na tržištu u plasmanu tog proizvoda mogli odvijati, rekao je.

Upitan kako se misli zaštititi ime kada je već zaštićeno talijansko ime, kazao je kako proizvođači moraju definirati specifikaciju proizvoda i pokrenuti postupak njegove zaštite.

Radi usuglašavanje daljnjih aktivnosti vezanih uz pokretanju zaštite oznake i registraciju proizvoda prošeka na razini EU, uvijek postoji mogućnost pokretanja postupka zaštite nakon što se proizvođači usuglase oko pristupa tome procesu, ističu iz Ministarstva u kojem su spremni pomoći proizvođačima u svakom pogledu vezano uz zaštitu prošeka.

26. travanj 2024 04:35