Hrvatska
StoryEditor

Izborna konvencija SDP-a

02. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Tri tjedna nakon što su po načelu jedan član, jedan glas potvrdili Zorana Milanovića za predsjednika stranke, SDP-ovci će na stranačkoj izbornoj konvenciji birati potpredsjednike te članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

Nakon donošenja poslovnika o radu i izbora radnih tijela Konvencije uslijedit će pozdravna riječ gostiju - čelnika HNS-a Radimira Čačića, IDS-a Ivana Jakovčića i HSU-a Silvana Hrelje kao SDP-ovih koalicijskih partnera. Potom bi se izaslanicima trebao obratiti predsjednik stranke Zoran Milanović, a nakon toga se očekuje rasprava te odlučivanje o izvješću o radu stranke. Na dnevnom redu je i rasprava i donošenje izmjena stranačkog Statuta, nakon čega će uslijedili i sami izbori na kojima će SDP-ovci glasovati elektronskim sustavom, a ne ručno.

Gotovo 2300 SDP-ovih izaslanika će 17 članova Predsjedništva birati između 34 kandidata. Potom će između izabranih članova Predsjedništva birati i četiri potpredsjednika stranke. Od 17 članova Predsjedništva 13 ih se bira po regionalnoj kvoti (po dva iz pet regija i tri iz Zagreba) dok se četiri člana bira na nacionalnoj razini. Najviše kandidata za članove Predsjedništva dolazi sa zagrebačkog područja, njih 11, a slijedi Dalmacija odakle dolazi sedam kandidata. Među kandidatima je i većina SDP-ovih ministara u Vladi. Nakon što budu izabrani u Predsjedništvo stranke, svaki od 17 članova ima pravo kandidirati se za četiri mjesta potpredsjednika SDP-a, koje će izaslanici potom i birati. Birat će i 103 člana Glavnog odbora, i to između 364 kandidata.

19. travanj 2024 10:46