Hrvatska
StoryEditor

Izdvaja se višak optičke infrastrukture iz javnih poduzeća

12. Prosinac 2012.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je danas da Vlada namjerava višak ‘parica‘ optičkih kablova izdvojiti iz imovine javnih poduzeća (HAC, ARZ, HŽ, Plinacro) i zadužiti tvrtku Odašiljači i veze (OIV) da tim viškom upravlja.

Izuzimanje viška optičke infrastrukture iz javnih poduzeća, Hajdaš Dončič najavljuje za idućih 90 dana. To bi omogućilo razvoj optičke mreže u takozvanim ‘bijelim‘ područjima odnosno dostupnost osnovne optičke infrastrukture i ruralnim područjima i regijama, kaže ministar.

Pored toga, dodaje, korisnicima bi usluge kao što su Internet, postale jeftinije i dostupnije, a OIV bi mogao infrastrukturu nuditi neovisnim operatorima. Isto tako, širenje primarne optičke infrastrukture otvorilo bi lokalnim i regionalnim zajednicama mogućnost natjecanja za europska sredstva od 9 milijardi eura predviđena za razdoblje od 2014. do 2020. godine za optičku infrastrukturu.

Upitan hoće li uspjeh Grada Zagreba u sporu s HT-om oko DTK infrastrukture (distributivna telekomunikacijska kanalizacija) potaknuti druge gradova da krenu u spor, kazao je da je njegov stav kako onaj tko je ulagao ima pravo na dio vlasništva nad DTK-om.

Na pitanje je li smijenjenom predsjedniku Uprave HAC-a Draženu Guštinu ponuđeno radno mjesto s boljim uvjetima nego kad je bio na čelu tvrtke, rekao je da Guštin i drugi smijenjeni imaju mogućnost odlaska uz otpremninu ili ostanak u sustavu, u skladu sa stručnom spremom, ali da nikako neće imati plaću veću od predsjednika Uprave.

23. travanj 2024 13:13