Hrvatska
StoryEditor

Izglasali ste: Izbori prije ljeta ili u veljači

02. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Teza Martine Dalić o parlamentarnim izborima prije ljeta ili u veljači pobijedila je u prošlotjednom Fight clubu.

Kako se bliži kraj mandata Zorana Milanovića i ovom sazivu sabora sve više se priča o datumu novih izbora. Vladajući SDP kalkulira s terminom, a HDZ čeka zapet kao puška uvjeren da može svrgnuti vladajuće. Martina Dalić smatra da bi se izbori trebali održati prije ljeta ili čak u veljači.

- Razlozi za što skorije izbore su ekonomska situacija koja zahtijeva početak reformi koje niti jedna Vlada neće napraviti u zadnjoj godini mandata osim ako se Milanović odluči za ‘va banque’ taktiku. To bi značilo možda i izbore u veljači iduće godine kada je zadnji rok, ali i donošenje kompletnog proračuna za iduću godinu sa svim zahtjevima Europske komisije. To je taktika na sve ili ništa na koju mislim da Zoran Milanović ipak nije spreman – rekla je Dalić koja je dobila 58 posto glasova.

S druge strane Davor Gjenero smatra da će se izbori održati u klasičnom jesenskom terminu.

- Mislim da bi bilo idealno da se parlament raspusti na zadnjoj sjednici 15. srpnja i da izbori budu početkom rujna. Tako bi političari mogli cijelo ljeto iskoristiti za pripremanje svojih lista i taktike. Što se tiče izbora u listopadu smatram da je to neizvedivo jer nitko neće sazivati parlament da bi ga raspustio, a s izborima u studenom bi opet napravili paralizu proračuna u prva tri mjeseca sljedeće godine što nikako nije dobro – smatra Gjenero.

Ovu temu komentirao je i naš registrirani član zeljko.erceg koji smatra da se trreba što prije prekinuti s praksom izbora u jesen.

- Redovne parlamentarne izbore, poput lokalnih, treba zakonom "cementirati" u razdoblju 120 - 100 dana prije krajnjeg roka donošenja državnog proračuna (npr druga nedjelja u rujnu). Tako bi svaka Vlada imala 100 dana poštede za početak. Dovoljno za pripremu nove proračunske godine. Time bi se izbjeglo ovo maltretiranje pogađanjem datuma redovnih izbora, a svakako da nova Vlada uđe u proračunsku godinu sa namjerama "starih" – smatra on.Ovaj tjedan u Fight clubu raspravlja se o izgradnji Plomina C, a više o tome na OVOM linku.

08. svibanj 2024 15:04