Hrvatska
StoryEditor

Izglasali ste: Strana ulaganja u Hrvatskoj zadovoljavaju

05. Studeni 2015.
Piše:
Miro Soldić

Strana ulaganja u Hrvatsku na zadovoljavajućoj su razini, tako ste izglasali u našem prošlotjednom Fight clubu priklonivši se argumentima potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića.

Grčić tvrdi kako nemamo razloga za brigu, unatoč činjenici da su u prvoj polovice ove godine strane investicije pale za gotovo 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pravda to brojkama koje pokazuju da u drugom kvartalu imamo registrirano pola milijarde eura, a u trećem kvartalu, prema informacijama iz HNB-a, uplaćeno je 500 milijuna eura od BAT-ove kupovine TDR-a.

- Mi smo konstatirali već na kraju drugog kvartala da je u BDP-u koji raste, u toj stopi od 1,2 posto, prvi put nakon sedam godina doprinos investicija gotovo 1 posto. To nikad nije bilo, investicije su uvijek bile negativne u proteklih sedam godina, a sada su napokon pridonijele BDP-u – poručio je Grčić.

Takvom rezoniranju oštro se protivi predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije Tomislav Ćorić koji smatra kako je loša situacija po pitanju stranih ulaganja samo posljedica generalno lošeg stanja gospodarstva koje se ne mijenja već godinama. Optužio je Vladu kako njihove tvrdnje nemaju uporište u činjenicama, ali svejedno nije osvojio naklonost naših čitatelja koji su sa 150 glasova prema 118 odlučili podržati Grčića.

U novoj rundi Fight cluba vas pitamo je li konkurencija na taxi tržištu dobrodošla? Svoj glas i komentar može dati na ovom LINKU.

25. travanj 2024 08:27