Hrvatska
StoryEditor

Izgradnja akvarija u Karlovcu spremna za financiranje iz EU

03. Svibanj 2013.

‘Slatkovodni akvarij Karlovac- Kaquarium‘ jedan je od sedam regionalnih razvojnih projekata koje je među 300-tinjak pristiglih prijava podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo smatra da je projekt spreman za kandidiranje za sufinanciranje sredstvima iz strukturnog fonda EU-a. Nakon što su 4. travnja ove godine resorni ministar Branko Grčić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić potpisali sporazum kojim će MRRFEU s 930 tisuća kuna sufinancirati izradu projektne dokumentacije, Razvojna agencija ‘Karla‘ raspisala je kao operativni nositelj projekta čija bi izgradnja trebala stajati oko 3,5 milijuna eura natječaj za izradu tehničke dokumentacije za Turističko-rekreacijski centar ‘Slatkovodni akvarij- Kaquarium‘ koji završava 15. svibnja.

Govoreći o razlozima koncepta ‘KAquariuma‘, Viktor Šegrt, direktor RA ‘Karle‘ kazao je da se uslijed nedostatka novostvorenih turističkih atrakcija turizam u Karlovcu sve uglavnom tranzitnu nužnost sa zanemarivim zadržavanjem turista što je nedovoljno za stvaranje neke zapaženije dodane vrijednosti, pa je ‘Kaquarium‘ u Karlovcu, gradu na četirima rijekama, zamišljen kao središnji hrvatski turističko-edukativnu centar promocije hrvatskih jezera i rijeka, a sinergijski učinak povećanja turstičkih potencijala regije potići će se oživljavanjem i umrežavanjem lokalnih sadržaja kao što su posjeti spiljama, kretanje povijesnim prometnicama i upoznavanje s njihovim pratećim sadržajima, od povijesne baštine do uživanja u tradicijskoj gastronomskoj ponudi.

Sam akvarijski kompleks sastojat će se od 10 velikih bazena zapremina od po 25 m3, 30 bazena za endemske vrste, te karantenskih bazena, oko čega bi se prostirao park, vodeni labirint s igralištem za djecu i tzv. ‘touch poolom‘, plitkim bazenom u kojem bi posjetitelji mogli i dodirnuti pojedine ribe. Posebnost ‘KAquariuma‘ trebalo bi biti i oko 150 vrsta živih riba, od čega čak 40 endemskih vrsta, čime se Hrvatska promovira i kao zemlja s najvećom bioraznolikošću slatkovodnih riba u Europi. Kako bi se mogle zadovoljiti i edukativne funkcije ‘KAquariuma‘, predviđeni su i projekcijska i konferencijska dvorana, suvenirnica, recepcija i restoran, kao i već gotovo zaboravljene ljekovite Kneippove staze zdravlja. Izgradnja, započne li potkraj ove godine, trebala bi trajati 10-tak mjeseci, a zbog zadanog perioda nabave organizama i njihove prilagodbe žitovu u akvariju, otvorenje ‘KAquariuma‘ za posjetitelje uslijedilo bi dvije godine od početka gradnje.

Posjet od 30-tak tisuća posjetitelja godišnje, kazala je Marina Grčić, suvoditeljica razvojne faze ‘KAquariuma‘, omogućilo bi, uz instaliranje racionalnih izvora energije kao što su dizalice topline i solarni paneli, održivo financiranje poslovanja ovog jedinstvenog regionalnog projekta.

‘KAquarium‘ bi trebao biti izgrađen na prostoru nesuđenoga centra mobilnog turizma „Lora elektro“ na desnoj obali Korane, koji je kao projekt javno-privatnog partnerstva u već gotovo dovršenoj fazi bio naprasno prekinut od strane Grada i uz veliki ‘entuzijazam‘ upravo gradonačelnika Jelića. Interesantno, objekti, koje je Grad nedovršene platio oko milijun eura i o čemu je danas gradonačelnik Jelić odrještio otklonio bilo kakvu diskusiju, a koji su od strane aktualne gradske vlasti HDZ-a bili proglašavani neviđenim ruglom, sada su odjednom u očima kreatora „KAquariuma“ izvanredna okolnost, gotovo bogom dana zatečena infrastruktura za budući akvariumski kompleks. Upravo riješeno imovinsko-pravno pitanje, kazao je Jelić, bio je jedan od bitnijih elemenata zašto je Karlovac s projektom ‘KAquarium‘ bio uvijek korak ispred drugih projekata, ali interesantno je i to da se iznos od milijun eura odštete Lori elektro onda ne spominje kao dio već utrošene investicije u ‘KAquarium‘.

S druge strane, gradonačelnik Jelić kazao je da je ‘KAquarium‘ tek četvrtina šireg koncepta, prezentiranog i nagrađenog u Švicarskoj, pod nazivom ‘To You‘ ili 2U, pri čemu ovo drugo znači u hrvatskoj varijanti ‘Između dva ušća‘. To se odnosi na prostor između ušća Mrežnice u Koranu, te ušća Korane u Kupu, a ‘KAquarium‘ osim što se nalazi unutar tog izuzetnog prirodno-rekreativnog potencijala, dijelu Koranu i s jedinim službeno certificiranim riječnim, tzv. Foginovim kupalištem na Korani. - Sve je zapravo počelo od značajno ISPA projekta pročistača otpadnih voda, a samo minutu hoda od ‘KAquariuma‘ bit će i Teslina kuća, a tu su još i projekti Muzeja, Ribarke, revitalizacija Zvijezde, koji bi svi umreženi zajedno sigurno privukli turiste u Karlovac. Uspijemo li povezati ‘KAquarium‘ s jednim ili dva od ovih drugih projekata, pa da se time boravak turista produži za jedno ili dva noćenja, onda je to već turizam - kazao je Jelić.

07. svibanj 2024 03:39