08. studeni 2015.

Izlazne ankete: SDP i HDZ potpuno izjednačeni sa po 56 zastupnika

Ato Markin
Ato Markin

Ono što se danima ranije tvrdilo - kako će parlamentarni izbori 2015. u Hrvatskoj biti najneizvjesniji do sada, prve izlazne ankete pokazuju točnim

Gotovo je!  Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Hrvatskoj na kojima su birači odlučili o novom sazivu Hrvatskog sabora. Kako će izgledati novi saziv Sabora, koga hrvatski građani žele na čelu 13. (ne)sretne hrvatske Vlade?

Prema prvim izlaznim anketama po 56 zastupnika u novom sazivu Sabora imaju SDP i HDZ, MOST ima 18, IDS-PGS tri koliko i Živi zid. Stranka Milana Bandića dobiva dva mandata koliko i HDSSB, dijaspora tri, a manjine osam zastupnika.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 29.313 ispitanika na 400 biračkih mjesta i to 40 po izbornoj jedinici. U Hrvatskoj i 48 država birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz ‘dijaspore‘ i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva na birališta na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor do 16,30 sati izašlo je 46,57 posto birača, odnosno 1.508.825 birača. Mjereno u postocima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u prvoj - 51,62 posto, a slijede sedma izborna jedinica sa 49,24 posto i druga izborna jedinica sa 48,71 posto izašlih birača. S druge strane, najmanji odziv birača do 16,30 sati je u petoj izbornoj jedinici - 41,91 posto, piše na internetskim stranicama DIP-a.

Prema prvim procjenama, MOST Bože Petrova je pobjednik parlamentarnih izbora.

- U prošlosti su se ankete pokazale nevjerodostojna. Kada budu pravi rezultati, mi ćemo odnijeti pobjedu. Kada DIP objavi rezultate, imat ćemo jednu komfornu razliku i bit ćemo pobjednici ovih izbora, rekao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

- Bez nas više nitko ništa neće odlučivati. Vrijeme je da HDZ i SDP shvate da nisu stranke koje će se sto godina izmjenjivati na vlasti, rekao je Ivan Lovrinović iz stranke MOST, a njegov stranački kolega gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić dodao:

- Mi iskreno želimo biti reforme, ako netko bude pristao na reforme koje MOST traži jedino tako možemo razgovarati. Nema koalicije.

- U odnosu na broj mandata prve dvije stranke nisam iznenađen, sve ankete su upućivale da će izbori biti tijesni. Što se tiče raspodjele ostalih mandata, bilo je vidljiv trend rasta MOST-a na račun drugih trećih opcija. Nije neko veliko iznenađenje, mnogi su očekivali da će HDZ imati nešto više mandata, a MOST nešto manje, no to nije tako, poručio je član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk.

Više uskoro...