Hrvatska
StoryEditor

Izmjenama zakona pomoći ćemo ugostiteljima da lakše obavljaju svoj posao

24. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je na otvorenju Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održao u Opatiji. Ovom je prilikom ministar Lorencin naglasio kako statistički podaci pokazuju porast i u dolascima i u noćenjima na razini cijele Hrvatske, te kako se nada da će porast u fizičkom prometu pratiti i financijski pokazatelji.

Lorencin se osvrnuo i na nekoliko tema koje zanimaju ugostitelje te najavio izmjene i dopune zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji bi se vrlo uskoro trebao naći na javnoj raspravi. Kako je naglasio, cilj izmjena zakona je pomoći ugostiteljima da što lakše i jednostavnije, u skladu sa zakonskim odredbama, obavljaju svoju djelatnost, investiraju u obrazovanje svojih kadrova te podižu kvalitetu usluge.

Lorencin je naglasio kako Ministarstvo turizma upravo na edukaciju stavlja naglasak, jer kvalitetni i obrazovani turistički kadar može biti prevaga u usluzi, zadovoljstvu gosta i njegovom ponovnom povratku na destinaciju.

„Turistički djelatnici, a time i ugostitelji trebaju biti ogledalo jedne destinacije, a kvaliteta usluge takva da se gost poželi vratiti iz dana u dan, iz godine u godinu. Ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naš gost bude zadovoljan, a time i dobar“, istaknuo je Lorencin, naglasivši kako Ministarstvo turizma kroz svoje programe Promocija zanimanja i Stipendije motivira mlade za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

Ministar se osvrnuo i na mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva iz fondova EU.

„Ministarstvo turizma sudjeluje u procesu programiranja i pripreme programskih dokumenata za potrebe financijskog razdoblja od 2014. do 2020. od samog početka te blisko surađuje sa svim dionicima, a posebno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kao upravljačkim tijelima nadležnima za operativne programe. Malo i srednje poduzetništvo, odnosno privatni sektor uključen je u sve tematske ciljeve, a jedna od prvih mogućnosti otvorit će se preko Ministarstva poduzetništva i obrta do kraja ove godine u očekivanom iznosu od 50 milijuna eura alociranih Ministarstvu turizma kroz specifični cilj Poslovna konkurentnost. Mogućnosti koje su na raspolaganju turističkom sektoru Republike Hrvatske kroz korištenje sredstava iz Strukturnih fondova EU zaista su velike i moramo se potruditi da iskoristimo što je više moguće sredstava“, rekao je ministar.

Lorencin je također naglasio kako vjeruje u snagu hrvatskog turističkog sektora te je pozvao sve dionike iz javnog, privatnog, civilnog i znanstvenog sektora u turizmu da se što bolje pripreme i aktivno sudjeluju u procesu povlačenja novca koji nam je na raspolaganju. Kako je rekao, svatko od nas može pridonijeti dodatnom jačanju kvalitete usluge i ponude, odnosno još kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu naše zemlje u svjetskim okvirima, što nam je svima u interesu.

U sklopu Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika održana je i panel rasprava na temu rada i radnog zakonodavstva u ugostiteljskom sektoru te poreznim aspektima u ugostiteljskom sektoru. Na panelu su uz ministra Lorencina sudjelovalili i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Mihić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, Mirela Lekić šefica Odjela za obrazovanje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Loredana Gluhak iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Ivan Šutalo iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Milivoj Gospić ravnatelj Gospodarske škole iz Buja.

02. svibanj 2024 11:47