Hrvatska
StoryEditor

Izmjene poreznog zakona donose tri bitne novosti

27. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona Vlada pokušava uvesti financijskog reda u zemlji, naglasio je ministar financija Slavko Linić predstavljajući zakonske nadopune na današnjoj sjednici Vlade. Nenaplaćena je 51 milijarda kuna poreza, doprinosa i ostalih davanja.

Naglasio je kako su u tim izmjenama tri bitne komponente: objava popisa poreznih dužnika, institut proboja pravne osobnosti te prijeboj dugova. Vlada je odlučila da će ubuduće, nakon što Hrvatski sabor izmjene općeg poreznog zakona razmotri u dva čitanja, biti moguća iznimka od obveze čuvanja podataka o poreznom dugu u dva slučaja. Prvi – ako Porezna uprava odluči, bez pristanka poreznog obveznika objaviti na svojim web stranicama popis poreznih dužnika, koji ispunjavaju zakonom propisane kriterije. Drugi – ako porezni obveznik dostavlja netočne ili nepotpune informacije sredstvima javnog priopćavanja. Objavit će se dugovi veći od 100 tisuća kuna za pravne osobe, veći od 50 tisuća kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i veće od 10 tisuća kuna za građane.

Za institut proboja pravne osobnosti Vlada se odlučila jer je zamijećeno da se premješta dobit između tvrtki majki i tvrtki kćeri, izdaju fiktivni računi, otvaraju nove tvrtke, a na staru se ostavljaju dugovi... Pred Poreznom upravom proboj pravne osobnosti u upravnom postupku bit će moguć kada sustav OIB-a bude u punoj funkciji, a što se očekuje u svibnju, najkasnije lipnju. Služba za nadzor ispitivat će zakonitost financijskog poslovanja, a rješenje u poreznom postupku imat će jednaki stupanj vjerodostojnosti kao i nalaz financijskog vještaka u sudskom postupku.

Ministar Linić osobito je naglasio značaj članka 26. koji govori kako ‘članovi uprave i izvršni direktori društva kapitala odgovaraju kao porezni jamci, ako pri vođenju poslova društva zloupotrebljavaju svoje ovlasti što ima za posljedicu nemogućnost ispunjavanja obveza iz porezno-dužničkog odnosa i oštećenja poreznog tijela.‘ Propisuje se i da članovi javnog trgovačkog društva i komplementari u komanditnome društvu odgovaraju za obveze društva cijelom svojom imovinom, a što će se provoditi kroz upravni a ne sudski postupak. Izmjenama Općeg poreznog zakona omogućava se prijeboj potraživanja između države s jedne i poduzetnika s druge strane na način da se u cijeli postupak uvede i mogućnost preuzimanja imovine.

25. travanj 2024 13:04