Hrvatska
StoryEditor

Izmjenom zakona reformirat ćemo HGK i spriječiti njenu politizaciju

05. Ožujak 2014.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je danas izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) radi reformiranja Komore i izbjegavanja njene politizacije, ustvrdivši kako je očito da se politika umiješala u izbor novog predsjednika HGK.

- Vlada tu može napraviti određene poteze, a jedan je izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), što će biti predloženo u skoro vrijeme pa će se vidjeti u kojem ćemo smjeru osigurati da se Komora reformira i da na neki način krenemo prema dobrovoljnom članstvu - izjavio je ministar Maras novinarima u Split.

Na upit što će novoga donijeti izmjene tog zakona, kazao je kako je bitno da se HGK organizira na transparentan način te da reprezentativnost članova bude osigurana u samoj Skupštini komore.

 - Sadašnja Skupština HGK-a birana je po vrlo netransparentnom ključu i odabrana je prije nekoliko godina na način da neki članovi Skupštine više uopće nisu gospodarstvenici, a mnogo je njih pod istražnim postupcima -  rekao je Maras.

Smatra pogrešnim što se nije išlo na imenovanje nove Skupštine HGK-a te da onda nova Skupština bira predsjednika.

- U tom slučaju izbjegli bismo opet ovakvu, po meni, politizaciju Skupštine - rekao je ministar Maras komentirajući nedavni izbor Luke Burilovića za predsjednika HGK.

Kritizirao je komentare HDZ-ovih dužnosnika da je Burilović na čelo HGK došao kao gospodarstvenik. Po tumačenju ministra Marasa, znakovito je kako se za vrijeme HDZ-ove vlade postajalo gospodarstvenik, upravo u slučaju Burilovića.

- On (Burilović) je bio pomoćnik ministra poljoprivrede (od 2004. do 2006.) u ministarstvu koje dodjeljuje kvote za šećerane, a nakon toga postaje član Uprave Sladorane (u Županji), a potom i predsjednik Uprave te tvrtke - kazao je Maras dodavši kako se iz tog primjera vidi koliko tu ima politike, a ne gospodarstva.

Osim toga Burilović je, naveo je Maras, osam ili deset godina bio zamjenik načelnika općine Nijemci, a to su reference koje "vrlo jasno sugeriraju da se radi o političkoj osobi, a ne o gospodarstveniku".

- Mi u hrvatskoj vladi nismo htjeli da se politika ponovno miješa u HGK, ali očito je da se ovaj put umiješala - ustvrdio je.

Po tvrdnjama ministra Marasa na čelu HGK je ‘opet čovjek koji se bavi politikom i koji očito želi političku afirmaciju ostvariti preko HGK‘.

Upitan za komentar rebalansa proračuna, ministar Maras je kazao kako je rebalans napravljen onako kako je i najavljivano - štednjom i povećanjem prihoda.

- Više od sedam milijardi kuna je manji deficit i to je ono što nam treba kako bi izišli iz zone prekomjernog deficita u tri godine zajedno u komunikaciji sa Europskom komisijom - istaknuo je.

26. travanj 2024 17:16