Hrvatska
StoryEditor

Iznenađenje koje nitko nije očekivao: BDP porastao 1,2 posto, više čak i od prosjeka EU

28. Kolovoz 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje – istaknuo je Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS), dodavši kako smo u drugom kvartalu 2015. rasli više od prosjeka Europske unije.

Krištof je kazao kako je i sezonski prilagođeni BDP za 1,4 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a također je porasla i bruto dodana vrijednost za 1,3 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom potrošnje kućanstava od 0,6 posto. Doprinos neto inozemne potražnje također je bio pozitivan - 1,1 postotni bod, a najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju dao je rast izvoza roba i usluga koji je iznosio 10,2 posto.

Državni zavod za statistiku objavit će 4. rujna 2015. Priopćenje "Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2015. (ESA 2010)". U tom će priopćenju biti prikazani svi podaci tromjesečnog BDP-a prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007. u tekućim cijenama, stalnim cijenama prethodne godine, stalnim cijenama referentne godine te realne stope rasta.

Krištof se nije htio upuštati u prognoze rasta na godišnjoj bazi naglašavajući kako to nije posao DZS-a, ali poručuje kako je optimističan po pitanju rezultata.

25. travanj 2024 03:24