Aktualno Hrvatska Preporučeno

Izvanredna uprava Agrokora: Razmatramo napuštanje Ciboninog tornja

Nakon 17 godina Agrokor će po svemu sudeći, napustiti Cibonin toranj u kojem je Ivica Todorić upravljao svojim carstvom od 4. siječnja 2000. godine, izvijestio je o tome Jutarnji list. Tako će privremena uprava Agrokora na čelu s izvanrednim povjerenikom Vlade Republike Hrvatske Antom Ramljakom, napustiti sjedište ove kompanije.

Prema informacijama koje je dobio Jutarnji list, “o napuštanju tornja na 26 etaža, u kojem je Agrokor smješten od 2000. godine, razmišlja se već neko vrijeme, a cijeli plan preseljenja trebao bi biti poznat u sljedećih desetak dana”.

Naime, o odricanju od sjedišta Agrokora počelo se spekulirati nedugo nakon što je imenovan izvanredni upravitelj Ramljak, a kao jedna od lokacija spominjala se Konzumova upravna zgrada na zagrebačkom Žitnjaku.

Lider je konkretni odgovor hoće li doći do preseljenja Agrokora iz Ciboninog tornja i u kojoj je fazi cijeli taj postupak potražio kod voditeljice odjela za odnose s medijima Agrokora, Ane Ciglenečke.

– Razmatramo i tu opciju. Izvijestit ćemo vas kada budemo imali više informacija, naveli su iz izvanredne uprave Agrokora.

Cijena najma oko 10 eura po kvadratu

Ukoliko dođe do preseljenja, otvaraju se dvije mogućnosti. Jedna od njih je da će Agrokor prostore unutar Cibonina tornja dati u najam, a druga opcija je da će prodati urede ako dobiju pravu ponudu. Ako se Agrokor u slučaju preseljenja odluči za najam, prosječna cijena najma po kvadratu iznosit će oko 10 eura, navodi Jutarnji.

>>>Miodrag Šajatović: Slučaj Agrokor postaje nerazmrsivo klupko politike, prava i biznisa

Gledajući retrogradno, dan nakon parlamentarnih izbora 2000. godine, Todorić je ušao u Cibonin toranj „s ciljem nadograđivanja korporativnog imidža kompanije“, naglašeno je tada iz Agrokora.

U tom vremenskom periodu,  Agrokor je već bio najveća privatna kompanija u Hrvatskoj. Što se tiče kupnje tornja, Todorić ga je kupio od Astre, tvrtke u državnom vlasništvu, čija je osnovna djelatnost u razdoblju bivše države bila obavljanje trgovine s inozemstvom. Čelnik ove tvrtke bio je i Franjo Gregurić, koji je nedugo nakon te funkcije postao predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva na nagovor prvoga predsjednika Franje Tuđmana.

Kako je izvijestio Jutarnji list, “Todorić je 14 katova u vlasništvu Astre u Ciboninu tornju kupio za ukupno 15,6 milijuna ondašnjih njemačkih maraka, no cijela vrijednost nije bila isplaćena u novcu nego i u nekretninama”. Naime, Todorić je tada Astri ponudio zgradu u Gajevoj 5, za koju je ugovorena cijena od 7 milijuna njemačkih maraka, a preostalih osam i pol milijuna maraka razlike Todorić je morao platiti na dva načina. Realizirao je kredit kod Zagrebačke banke, plativši 3,3 milijuna maraka, dok je preostalih 5,2 milijuna maraka platio tako da je preuzeo kredit Astre.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari