Hrvatska
StoryEditor

Izvoz će biti glavni pokretač rasta BDP-a

09. Kolovoz 2015.

Glavni pokretač gospodarskog rasta u razdoblju od 2016. do 2018. bit će izvoz robe i usluga, kaže Vlada u prošlog tjedna usvojenim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za spomenuto razdoblje.

Time je Vlada pokazala da je postala svjesna važnosti izvoza za rast BDP-a, čemu je, vjerujemo, pridonijelo i četverogodišnje ustrajno uvjeravanje u to od strane Liderova Kluba izvoznika

Prema Vladinim će projekcijama BDP rasti 0,4 posto u ovoj godini, jedan posto u idućoj, zatim 1,2 posto u 2017. te 1,5 posto u 2018. godini, a najveći doprinos tome dat će rast izvoza. Iz Vladina se obrazloženja, međutim, ne vidi prevelika spremnost da se glavni pokretač gospodarskog rasta dodatno pogura. Tek se napominje da bi na konkurentnost domaćeg izvoza pozitivno trebala djelovati primjena deklaracija o porijeklu robe te da će određeni pozitivan utjecaj (poglavito na početku promatranog razdoblja) na cjenovnu konkurentnost imati blaga deprecijacija realnih efektivnih tečajeva. Time je Vlada priznala da konkurentnost hrvatskog izvoza uvelike ovisi o tečaju, ali se u Smjernicama ne navodi da će se u vezi s time nešto učiniti.

Tako se projekcija rasta izvoza ne temelji na nekim novim poticajnim mjerama već na ‘očekivanom jačanju inozemne potražnje za domaćom robom i uslugama‘ te na ‘pozitivnoj strukturnoj promjeni domaćega izvoznog sektora potaknutoj prije svega pristupanjem zajedničkom tržištu EU‘. Vlada očekuje da će rast izvoza biti usporen u ovoj godini (zbog iznimno povoljnoga lanjskog ostvarenja, kao posljedice ulaska u EU), a u idućim će se godinama bilježiti njegovo postupno ubrzanje.

19. travanj 2024 22:40