Hrvatska
StoryEditor

‘Ja bih digao bankama porez na dobit na 50 posto, ali sud bi to srušio‘

26. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Najveću stopu od 25 posto nećemo dirati. Razmišljamo i da korigiramo najnižu stopu PDV-a od 5 posto, dok međustopa ide na 13 posto – pojasnio je ministar

Kako piše Večernji list, Linić je najavio da će se i dalje voditi rasprava o porezu na nekretnine, a najviše zbog prihoda jedinica lokalne samouprave. – Ulazimo u žestoku kontrolu nelegalnih najmova – kazao je Linić predstavljajući mjeru suzbijanja crnog tržišta nekretnina.

Ministrica Opačić kazala je da će se za 10 posto smanjiti mirovine koje se dobivaju po posebnim propisima, a veće su od 5 tisuća kuna. Od toga će biti izuzeti stopostotni invalidi Domovinskog rata i djeca poginulih branitelja.

Linić je najavio privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke što će služiti za smanjenje javnog duga. – Najveći dio ostalih privatizacijskih projekata je u turizmu. Time želimo dići kvalitetu ponude i investicije, a i dizanje stope gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta – kazao je Linić.

Ministri tvrde da će se provoditi strogi nadzor nad novim zapošljavanjem u državnim institucijama i javnim službama. Grčić je kazao da javni dug nije moguće smanjiti bez monetizacije autocesta. – Pristat ćemo samo ako dobijemo dobru ponudu i znatno smanjimo javni dug. Efekt monetizacije bit će i smanjenje kamata do čak milijardu kuna godišnje – rekao je Grčić. Procjena Vlade je da će jednokratna naknada za monetizaciju biti 22,5 milijardi kuna.

– Kao Vlada smatramo da gospodarstvo ne treba dodatno opteretiti. Ja bih digao bankama porez na dobit na 50 posto, ali onda bih opet morao objašnjavati zašto nam je to srušio Ustavni sud – kazao je Linić na pitanje kako to da sve mjere koje nude ponovno pogađaju građane, a ne banke.

– U idućim dvjema godinama naša je poruka da moramo voditi bitku za konkurentnost – kazao je Linić te dodao da je najveća slabost poreznog sustava bila da su veliki sustavi često lagali o stvarnim dohocima.

08. svibanj 2024 22:00