13. ožujak 2016.

Jabuke za snifanje

Naljepnice na svakoj jabuci, krušci, šljivi, breskvi… notorna je bedastoća koju smo nekritički preuzeli iz preregulirane Europske unije

Još mi je baka govorila da jabuku treba jesti neoguljenu, jer je kora najzdravija. To potvrđuju i recentna istraživanja. No sve više ljudi danas guli koru jabuke, u strahu od pesticida i tko zna čega sve ne. A najnoviji razlog za guljenje su – naljepnice.

Ne znam samo tko se sjetio na svaku jabuku ili krušku nalijepiti nekakvu oznaku. Takvo reklamiranje još mogu shvatiti na narančama ili limunima, koje jedemo bez kore. No naljepnice na svakoj jabuci, krušci, šljivi, breskvi… notorna je bedastoća koju smo, sve mi se čini, nekritički preuzeli iz preregulirane Europske unije. Pa su s europskim navikama europski trgovački lanci uvezli i europske naljepnice na svakoj jabuci. I još su poprilično dobro zalijepljene, pa ih se skida tek žestokim trljanjem pod vodom. I tad sam shvatio – to nam iz EU diskretno poručuju da jabuke treba temeljito oprati. Zbog pesticida, ali i ljepila, kako jabuke ne bismo – snifali.