Hrvatska
StoryEditor

Jakovčić stoji uz Vladu, ali...

17. Prosinac 2012.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je danas da njegova stranka čvrsto podupire Vladu, ali očekuje hitne reformske korake te, među ostalim, predlaže postizanje konsenzusa s glavnim akterima u gospodarstvu i sa sindikatima koji bi ponudio i oporbi na godinu dana.

Jakovčić smatra da se nalazimo u kritičnom trenutak za budućnost zemlje, a da su posljednja zbivanja u svezi s kreditnim rejtingom ‘ogledalo neefikasnosti upravljanja državom u zadnjih desetak godina, koje očito dolazi na naplatu‘.

- Vrijeme je za temeljiti zaokret. IDS čvrsto podupire ovu Vladu ali očekuje hitne reformske korake - kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli dodavši kako je licemjerno od opozicije tražiti ostavku Vlade. Stoga je HDZ-u poručio kako bi bilo bolje da "očisti svoj prag jer pred tim pragom ima tone političkog smeća nakupljenog u zadnjih desetak godina".

Po njegovim riječima, reforme ne moraju uvijek značiti rezanje ili ukidanje, pa IDS predlaže ‘aktivan pristup reformama‘, jer ‘krizu treba rješavati poticajima, a ne rezovima‘. Samo nova ulaganja mogu riješiti krizu, rekao je Jakovčić koji kaže da bi se samo u Istri u roku od tri godine mogla otvoriti ulaganja od tri do četiri milijarde eura.

- Za to su potrebne reforme te stoga u IDS-u smatramo kako bi na prvom siječanjskom zasjedanju Sabora trebalo usvojiti novi zakon o strateškim ulaganjima koji će biti afirmativan prema privatnom sektoru i prema mogućnostima ulaganja domaćeg i stranog kapitala - poručio je Jakovčić.

Dodao je kako uz to treba otvoriti poseban prostor za najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva, poticati otvaranje novih radnih mjesta, decentralizirati zemlju, "ponuditi konsenzus svim glavnim akterima u gospodarstvu", od HNB-a, komercijalnih banaka i najvećih poduzeća do HUP-a, HGK i HOK te sindikata. Ujedno, "treba ponuditi konsenzus na godinu dana i opoziciji", ako je, kako je rekao, "dovoljno hrabra prihvatiti takav konsenzus".

"U pitanju je stabilnost i sigurnost ove države i s time se nitko ne može igrati. IDS-ova je inicijativa da si čelnici koalicijskih stranaka čim prije ponovno stisnu ruke, kao prije godinu dana, i zajednički krenemo u nove reforme i u iduće tri godine opravdamo povjerenje koje smo prošle godine dobili od birača", rekao je Jakovčić.

Ocijeniviši stanje u zemlji ozbiljnim i zabrinjavajućim, ministar turizma Veljko Ostojić naglasio je kako ovo što se desilo s kreditnim rejtingom je zapravo signal za nužnost promjena u načinu ponašanja te ozbiljnosti donošenja određenih odluka.

"Odluke moramo jednostavno početi donositi brže i hrabrije. Turizam ne može sam izvući zemlju iz krize, no može, hoće i treba dati doprinos na području investicija i otvaranja novih radnih mjesta", istaknuo je Ostojić. Dodao je da se na području turizma do 2020. očekuju investicije od sedam milijardi eura koje bi se "mogle dogoditi prije ako se usvoji kvalitetan zakonodavni okvir".

Potpredsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić ustvrdio je da se i u Puli zbog birokratskih prepreka priječe nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Stoga se, dodao je, IDS zalaže za politiku stvaranja, a ne rezanja.

Na pitanje novinara kako komentira "novi napad HNS-a na Vladu u kojoj participira", Jakovčić je kazao kako ne želi komentirati jučerašnje HNS-ovo priopćenje već je pozvao na zajedništvo.

"Parcijalnim komentarima nećemo spasiti ovu državu, već je možemo spasiti samo kao koalicijski partneri pa čak i jednim dijelom da razgovaramo s opozicijom. Priopćenjima nećemo rješavati probleme ove zemlje, poručio je.

20. travanj 2024 10:30